"Coëxistentiedecreet verwaarloost voorzorgsbeginsel"
nieuwsHet goedgekeurde coëxistentiedecreet dat het naast elkaar bestaan van gangbare, biologische en genetisch gemodificeerde teelten wil regelen, is niet sluitend en garandeert de consument geen vrije keuze. Dat stelt een coalitie van negen landbouw- en milieuorganisaties, waaronder het VAC, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en BioForum.
Op basis van het nieuwe decreet kan de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen op geen enkele manier tegengehouden worden, ook niet als aangetoond is dat naburige landbouwers economische schade zullen ondervinden. Als er effectief schade is aangericht, moeten de benadeelde landbouwers het heft in eigen handen nemen en hun schadevergoeding zelf opeisen bij de ggo-teler, wat neerkomt op een procedure bij de burgerlijke rechtbank. Volgens de coalitie zet deze aanpak de wereld op zijn kop.
De organisaties betreuren ook dat de schaderegeling enkel economische landbouwschade in overweging neemt. "Het decreet houdt er geen rekening mee dat naast de producent ook de consument zijn rechten heeft en zijn keuzevrijheid gegarandeerd wil zien", zo luidt het. Volgens de milieu- en landbouwverenigingen heeft het Vlaams parlement bij de goedkeuring van het decreet het voorzorgsbeginsel verwaarloosd.
Wel geven de organisaties toe dat dankzij het decreet een wettelijk kader ontstaan is waardoor aan ggo-teelten voorwaarden kunnen verbonden worden. "In die zin kan het als een kleine stap vooruit beschouwd worden, maar het blijft bij strikte minimumvoorwaarden". De concrete teeltvoorwaarden die kruisbesmetting moeten voorkomen, zullen vastgelegd worden in uitvoeringsbesluiten van de Vlaamse regering.
Het Vlaams parlement heeft ter zake een amendement van de meerderheid goedgekeurd, waarin gesteld wordt dat over deze uitvoeringsbesluiten advies moet worden gevraagd aan de Minaraad, de Serv en de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij. Pas na de invulling van de uitvoeringsbesluiten zal blijken of Vlaanderen in vergelijking met de andere EU-lidstaten opteert voor een soepele of strenge wetgeving.
"We zullen niet nalaten dit dossier van nabij op te volgen en zo nodig de gevolgen van de wetgeving aan de kaak te stellen", besluiten BioForum, Greenpeace, VAC, Bond Beter Leefmilieu, Landwijzer, Vodo, Vredeseilanden, Velt en Wervel.