Champignontelers luiden de alarmklok

Al meer dan tien jaar dalen de producentenprijzen die de Belgische champignontelers vangen bij de grootdistributie. Vooral de goedkope invoer van Poolse champignons is de sector een doorn in het oog. "Om faillissementen te voorkomen, moet de overheid de loonlasten doen dalen en scherpe controles uitvoeren op de kwaliteit en etikettering van ingevoerde champignons". Dat zegt Joseph De Smet, woordvoerder van de sectoriële stuurgroep Crisis in de champignonteelt, in een gesprek met Vilt.
17 juni 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
Al meer dan tien jaar dalen de producentenprijzen die de Belgische champignontelers vangen bij de grootdistributie. Vooral de goedkope invoer van Poolse champignons is de sector een doorn in het oog. "Om faillissementen te voorkomen, moet de overheid de loonlasten doen dalen en scherpe controles uitvoeren op de kwaliteit en etikettering van ingevoerde champignons". Dat zegt Joseph De Smet, woordvoerder van de sectoriële stuurgroep Crisis in de champignonteelt, in een gesprek met Vilt.

In België worden champignons bijna uitsluitend voor de versmarkt geteeld. De pluk van die champignons kan nog niet geautomatiseerd verlopen, waardoor meer dan 40 procent van de productiekost uit lonen bestaat. De groothandelaren in champignons krijgen Poolse champignons aangeboden aan spotprijzen die zelfs onder de Belgische productiekost duiken. "De loonkosten in Polen liggen op ongeveer 1,5 euro per uur", zegt De Smet. "Het zijn niet eens de Polen zelf die de champignons plukken maar nog goedkopere arbeidskrachten uit Rusland. Een Belgische plukster kost al gauw 13,5 euro per uur".

De champignonsector maakt zich nog andere bedenkingen bij de Poolse invoer. Zo moeten de Belgische telers in tegenstelling tot hun Poolse collega's voldoen aan strenge kwaliteits- en milieueisen. Bovendien zou de consument misleid worden door gesjoemel met de etikettering.

De champignontelers merken ook op dat de groothandels tegen elkaar uitgespeeld worden door het handjevol grootwinkelbedrijven dat Europa nog rijk is. "De prijs die de groothandelaren aan de kwekers geven, is momenteel 1,39 euro/kg. Hoe kunnen de talloze kosten nog betaald worden als alleen de plukster al 0,6 euro/kg kost", vraagt De Smet zich af. "Intussen schommelen in de grootwinkelketens de prijzen van chamignons het hele jaar door rond 4 euro/kg en meer".

Om de lage prijzen het hoofd te kunnen bieden, vraagt de chamignonsector dat de overheid dringend werk zou maken van de beloofde loonlastvermindering. Verder is er een vraag om de loonverschillen binnen de EU te reduceren na de toetreding van Polen in mei volgend jaar. Ook scherpe controles op kwaliteit en etikettering van ingevoerde champignons moeten de concurrentievervalsing tegengaan. De omschakeling van champignonbedrijven naar andere teelten of bestemmingen is slechts een optie voor één of enkele bedrijven, zo luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek