Boerenbond blij met tussenchot tussen diersoorten

nieuws
Het samenvoegen van de nutriëntenhalte kan sinds 28 april enkel nog met nutriënten die afkomstig zijn van de diercategorie waarin men wenst uit te breiden. "Deze wijziging hing al maanden in de lucht omdat de nutriëntenprijs voor rundvee- en pluimveehouders onhaalbaar werd", zo staat te lezen in Boer&Tuinder. Boerenbond vraagt een oplossing voor een aantal kneldossiers, maar verdedigt het principe.
7 mei 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Het samenvoegen van de nutriëntenhalte kan sinds 28 april enkel nog met nutriënten die afkomstig zijn van de diercategorie waarin men wenst uit te breiden. "Deze wijziging hing al maanden in de lucht omdat de nutriëntenprijs voor rundvee- en pluimveehouders onhaalbaar werd", zo staat te lezen in Boer&Tuinder. Boerenbond vraagt een oplossing voor een aantal kneldossiers, maar verdedigt het principe. Eerder veroordeelden ABS, Veva en Bemefa de ingreep van Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V).

De maatregel houdt in dat de uitbreiding van een diersoort door samenvoegen enkel nog kan met een nutriëntenhalte afkomstig van dezelfde diersoort. Bedrijven die zo samenvoegden, kunnen echter geen verandering van diersoort meer doen, ook niet wat betreft de nutriëntenhalte die ze reeds hadden. Een gemengd bedrijf met rundvee en varkens dat wil specialiseren in rundvee moet dus eerst een omzetting van varkens in runderen doen vooraleer nutriëntenhalte van rundvee bij te kopen. Een nogal ingewikkelde constructie die Boerenbond wil herbekijken met het oog op een nieuw MAP.

Boerenbond merkt ook op dat in een aantal dossiers de beslissing tot samenvoeging al maanden geleden genomen werd en dat deze samenvoegingen nu niet meer kunnen doorgaan. "Hierbij was geen sprake van speculatie en dus moet er voor deze dossiers een billijke oplossing komen. We gaan ervan uit dat Peeters niet de bedoeling had om lopende dossiers klem te rijden", aldus adviseur Bert Bohnen.

Ter verduidelijking: de maatregel heeft enkel betrekking op rundvee, varkens en pluimvee, dus niet op paarden, schapen, geiten, nertsen en konijnen. Dit betekent dat deze diersoorten wel een nutriëntenhalte kunnen krijgen van andere diersoorten, maar er niet kunnen aan verkopen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek