Boer krijgt fikse boete voor milieuvervuiling
nieuwsDe landbouwer kreeg in april 1994 de nodige milieuvergunning voor de exploitatie van zijn bedrijf. Maar de voorwaarden van die vergunning werden niet nageleefd. Zo werd geen groenscherm aangeplant en was ook een voederkuil niet aangelegd zoals het hoort. Zo'n kuil moet langs drie zijden ommuurd zijn. Dat was niet het geval. Vermoed wordt dat daardoor vloeistof in de grond terechtkwam.
"De miserie is drie jaar geleden begonnen met een vervuiling van de Volkaertbeek", vertelt de boer. "Omdat ik op het hoogste punt van Wortegem woon, was ik meteen verdacht. Ik wist bij wie in de buurt de oorzaak lag, maar het was toch niet aan mij om iemand anders aan de galg te praten".
"Wie iets van de boerenstiel kent, weet bovendien dat het praktisch niet mogelijk is om een voederkuil met drie muren te omwallen. In zo'n kuil moet je met de tractor kunnen in- en uitrijden. Toen de milieu-inspectie ter plaatse kwam, stond er inderdaad een plas water. Maar wat dan nog, het had net geregend. De constructie van mijn voederkuil is gebouwd zoals het hoort, met een betonnen vloerplaat van twintig centimeter dik en al even dikke muren".
Dat de landbouwer niet tijdig negen krengen van varkens had laten weghalen, schrijft hij aan een financiële kwestie toe: "Ik kon op dat ogenblik mijn bijdrage van zo'n 3.700 euro aan Rendac niet betalen. Daarom wou het bedrijf de krengen niet ophalen. Ik kweek varkens in loondienst en pas om de zes maanden word ik uitbetaald. Bovendien gaat het ook al niet goed in de landbouw".
"Ik had nooit verwacht een zo'n zware boete van 2.500 euro te krijgen. Ik weet niet hoe ik dat moet betalen". Samen met zijn advocaat Peter Van Melkebeke overlegt de man of hij tegen het vonnis in beroep gaat.