Bioveiligheidsraad geeft fiat voor veldproef ggo-maïs
nieuwsDe veldproef ggo-maïs van VIB en ILVO krijgt een positief advies van de Bioveiligheidsraad. “De raad ziet geen problemen met bioveiligheidsaspecten, maar maakte wel enkele opmerkingen over de doelstellingen en de opzet van de proef”, zegt René Custers van VIB. Bond Beter Leefmilieu grijpt die opmerkingen aan om de maatschappelijke en wetenschappelijke meerwaarde van de proef in twijfel te trekken.
Met een veldproef wil het Vlaams Instituut voor Biotechnologie uitmaken of de ggo-maïs die in de serre groter wordt dan traditionele maïs dit ook kan waarmaken in openlucht. Experts van de Bioveiligheidsraad en de eenheid Bioveiligheid en Biotechnologie evalueerden of de door VIB overgemaakte informatie voldoende en voldoende nauwkeurig is om te beoordelen of de ggo-veldproef ongewild geen problemen zou scheppen voor het milieu of de gezondheid van mens of dier.
De Bioveiligheidsraad acht het erg onwaarschijnlijk dat de kleinschalige veldproef met ggo-maïs schadelijk is. De raad kwam echter niet tot een unaniem advies want vier experts waren van mening dat het dossier geen sluitende risicoanalyse toeliet.
Volgens VIB wijst niets er op dat de veldproef enige gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid of het leefmilieu. "Het gaat hier immers om planten die een stof aanmaken die al van nature aanwezig is in planten. In deze planten wordt ze enkel in grotere hoeveelheden aangemaakt. Dat maakt de planten niet schadelijk, alleen groter", luidt het.
De kans op verspreiding van de pollen van de maïsplanten in de veldproef noemt VIB miniem. De mannelijke bloemen (pluimen) zullen geplukt worden voordat ze stuifmeel kunnen verspreiden. Verspreiding van de gemodificeerde eigenschap naar andere maïs is om die reden zo goed als onmogelijk. Ook zal er geen genetisch gemodificeerd stuifmeel in voedingsmiddelen, zoals honing, terecht kunnen komen.
Bond Beter Leefmilieu vraagt op basis van de opmerkingen in het advies aan de bevoegde ministers Wathelet en Onkelinx om de toelating voor de proef te weigeren. “Een degelijke risicoanalyse van de milieu- en gezondheidseffecten bleek zeer moeilijk”, aldus BBL, “bovendien rijzen er ernstige twijfels over de wetenschappelijke en maatschappelijke meerwaarde van de proef.”
Meer info: Advies Bioveiligheidsraad veldproef ggo-maïs