nieuws

Belgische varkensboeren verkennen kansen bioproductie

nieuws
Op 13 mei organiseren ‘Bio zoekt Boer’ en ‘Bio zoekt Keten’ een bezoek aan twee Nederlandse biologische varkensboeren. In Nederland zijn er ongeveer 55 biologische varkenshouders. Samen leveren ze jaarlijks circa 100.000 vleesvarkens af. In 2008 werden in België slechts 11.000 biovarkens afgezet.
9 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59

Op 13 mei organiseren ‘Bio zoekt Boer’ en ‘Bio zoekt Keten’ een bezoek aan twee Nederlandse biologische varkensboeren. Dit moet varkenshouders in staat stellen om te verkennen of de stap naar bio interessant kan zijn voor hun bedrijf. In Nederland zijn er ongeveer 55 biologische varkenshouders. Samen leveren ze jaarlijks circa 100.000 vleesvarkens af. In 2008 werden in België slechts 11.000 biovarkens afgezet.

De markt voor biologisch vlees is een kleine en gespecialiseerde markt. In België zijn het vooral Waalse producenten die hier een rol van betekenis spelen. Zij kunnen immers makkelijker voldoen aan de eisen op het vlak van grondgebonden productie en de noodzakelijke uitloop. In Vlaanderen werden in 2009 zo’n 2.100 biologische vleesvarkens gekweekt. In Wallonië waren dat er 8.860. De meeste biologische varkensbedrijven zijn van het gesloten type.

De productieketen is sterk verticaal georganiseerd. Belangrijke spelers zijn Porcs Qualité Ardenne (PQA) en Detry (in samenwerking met Ferme Mossoux). Zij organiseren het grootste deel van de productie van biggen tot en met de aanlevering van versneden en verpakt vlees aan groothandels zoals BioFresh en supermarktketens zoals Delhaize. Zo’n 27 varkenshouders zijn aangesloten bij de coöperatie Porcs Qualité Ardenne. Andere varkenshouders leveren aan de vleesgroothandel Delemeat in Harelbeke of verkopen rechtstreeks aan een biologische beenhouwer. De prijsvorming is behoorlijk constant.

De belangrijkste afzetkanalen bevinden zich in België zelf (supermarkten, biologische groothandel en slagers). In beperkte mate wordt ook geëxporteerd naar Nederland en Frankrijk (vers vlees) en het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (verwerkte producten). Een aantal spelers zijn gespecialiseerd in de verwerking van het vlees tot bijvoorbeeld paté (Brackenier) of gerookte hesp (Gandaham).

Vleesconcern Vion zorgt voor belangrijke concurrentie van biologische varkens uit Duitsland en Nederland. "Een belangrijke troef voor de Belgische varkenshouders is echter de betere kwaliteit van het Belgische varkensvlees", weet Sofie Hoste van 'Bio zoekt Boer'. De vraag naar biologisch varkensvlees is momenteel in evenwicht met het aanbod. "Omschakelaars doen er goed aan om vooraf goede afspraken te maken met een toekomstige afnemer", aldus Hoste.

Varkenshouders die de stap naar biologische vleesproductie overwegen, kunnen op 13 mei een bezoek brengen aan twee biologische varkensboeren in de omgeving van Breda en Eindhoven. Bezoekers krijgen meer uitleg over voeders, huisvesting, diergezondheid en afzetmogelijkheden.

Klik hier voor meer praktische info en inschrijving.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek