nieuws

"Arme landen hebben nood aan meer globalisering"

nieuws
De kloof tussen noord en zuid is onaanvaardbaar en de globalisering kan een belangrijke hefboom zijn om die kloof te dichten. Maar dan moet de handel wel vrij en eerlijk kunnen verlopen en dus moet er ondermeer gesnoeid worden in landbouwsubsidies. Dat hebben europarlementslid Johan Van Hecke en parlementslid Hilde Vautmans woensdag gezegd bij de voorstelling van de VLD-visienota over ontwikkelingssamenwerking.
9 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
De kloof tussen noord en zuid is onaanvaardbaar en de globalisering kan een belangrijke hefboom zijn om die kloof te dichten. Maar dan moet de handel wel vrij en eerlijk kunnen verlopen en dus moet er ondermeer gesnoeid worden in landbouwsubsidies. Dat hebben europarlementslid Johan Van Hecke en parlementslid Hilde Vautmans woensdag gezegd bij de voorstelling van de VLD-visienota over ontwikkelingssamenwerking, die maandag werd goedgekeurd door het partijbestuur.

Wereldwijd moeten 1,2 miljard mensen rondkomen met minder dan 1 dollar per dag. De kindersterfte in Sub-Sahara ligt ongeveer acht keer hoger dan in Europa. Naar schatting 842 miljoen mensen zijn chronisch ondervoed. De geindustrialiseerde wereld heeft de plicht om die problemen te helpen oplossen en de liberale principes zijn daar uitstekend voor geschikt, luidt het bij de VLD.

Landen die zich volop inschakelen in het globaliseringsproces kunnen volgens de liberalen de kloof met het geïndustrialiseerde noorden wel degelijk dichten. Wie kan zich nog inbeelden dat het BBP per inwoner in Zuid-Korea in 1960 evenveel bedroeg als dat in Congo, haalt Van Hecke als voorbeeld aan. Niet minder, maar meer globalisering is dus de beste manier om bij te benen. Op voorwaarde dat ontwikkelingslanden niet gediscrimineerd worden op de wereldmarkt.

Het Everything but Arms-initiatief en het Schema van Algemene Preferenties (SAP) vergemakkelijken de toegang tot de Europese markt voor ontwikkelingslanden. Voor de VLD gaat het om "stappen in de goede richting". De partij wil dat de EU zijn inspanningen verder zet om tariefmuren af te breken. Dat is een actueel thema sinds de EU bij de WTO-onderhandelingen heeft voorgesteld om de invoertarieven voor landbouwproducten met gemiddeld 46 procent te laten dalen. Daarnaast benadrukt de VLD nog eens dat de Europese exportsubsidies voor landbouwproducten moeten worden afgebouwd.

De visienota klinkt op landbouwvlak alleszins milder dan het amendement dat het VLD-congres in mei ratificeerde. Toen was nog sprake van de afschaffing van het hele landbouwbeleid. Invoertarieven, exportsubsidies, gewone subsidies en andere verstorende instrumenten moeten volledig verdwijnen, heette het toen nog. Enkele weken later liet het VLD-partijbestuur in een vrije tribune noteren dat het nog wel degelijk gelooft in de toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouwers.

Meer informatie: VLD-kijk op ontwikkelingssamenwerking

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek