1,5 miloen investeringen op Limburgs platteland
nieuwsEen greep uit de dertien projecten leert dat er heel wat aandacht gaat naar ontmoetingsplaatsen in dorpskernen. De herinrichting van Koersel Dorp - met een nieuw autoluw dorpsplein - krijgt bijvoorbeeld steun. In Bocholt gaat er geld naar de verbouwing van het parochiehuis en in Zutendaal naar de omvorming van het schooltje van Besmer tot wijkontmoetingscentrum. In Peer krijgen de restauraties van veld- en grote bidkappellen ook Europese en provinciale subsidies. In samenwerking met de plaatselijke landbouwers worden er ook mensen voor het onderhoud van de gerestaureeerde kapellen gezocht.
Unizo Limburg gaat voort met het project 'Klant op het platteland', waarbij de organisatie de leefbaarheid van handelszaken op het platteland wil verhogen. Veel aandacht gaat voorts naar nieuwe inkomstenbronnen voor de landbouwers. Zo heeft de provincie zelf een vergoedingensysteem uitgedokterd voor landbouwers die aan landschapsbeheer doen. Er is ook een gids in de maak over landbouwbedrijven die zelf hoeveproducten verkopen. Het Steunpunt voor Rurale Ontwikkeling zoekt samen met de landbouworganisaties naar bijkomende inkomensbronnen voor de Limburgse boeren.
Om de vlucht uit het platteland tegen te gaan, is tot slot ook Ons Zorgnetwerk opgericht. Dat netwerk biedt bejaarden de kans zolang mogelijk in hun huis te wonen. Hiervoor worden onder meer aanpassingen aan woningen uitgevoerd. Het Steunpunt Groene Zorg brengt anderzijds in kaart welke zorgvoorzieningen en -vragen er zijn in de land- en tuinbouwsector. Land- en tuinbouwbedrijven bieden immers heel wat mogelijkheden als locaties voor zorgfuncties.
Bron: Het Belang van Limburg