143 Belgische bedrijven besmet met schmallenbergvirus

Het aantal bedrijven waar het schmallenbergvirus is vastgesteld, loopt verder op. Volgens de nieuwste gegevens van het Voedselagentschap werd het virus ondertussen aangetoond op 143 bedrijven. Het agentschap verwacht nog meer gevallen, "vooral omdat het werpseizoen bij herkauwers nog maar pas begonnen is".
21 februari 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17
Lees meer over:

Het aantal bedrijven waar het schmallenbergvirus is vastgesteld, loopt verder op. Volgens de nieuwste gegevens van het Voedselagentschap werd het virus ondertussen aangetoond op 143 bedrijven. Het Voedselagentschap verwacht nog meer gevallen, "vooral omdat het werpseizoen bij herkauwers nog maar pas begonnen is". Er bestaat geen vaccin of remedie tegen het virus.

Het schmallenbergvirus is een nieuw virus dat in november 2011 in Duitsland ontdekt werd in monsters van runderen en schapen. Bij schapen geeft een besmetting bij drachtige dieren aanleiding tot een verhoogd aantal doodgeboortes en misvormingen. Bij runderen zijn de symptomen milder (onder andere koorts, geen eetlust) en verdwijnen ze na enkele dagen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Op 21 februari waren 493 bedrijven in België onderzocht. Op 127 schapenbedrijven, vijftien rundveebedrijven en één geitenbedrijf werd het virus vastgesteld. Het grootste aantal gevallen werd aangetroffen op Oost-Vlaamse bedrijven (36), West-Vlaanderen volgt op de tweede plaats met 28 vaststellingen. In de Waalse provincie Henegouwen werden op 20 bedrijven besmette dieren gevonden.

Bron: Belga

Beeld: EL&I

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek