1,4 miljoen euro voor Antwerps platteland

De provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa investeren samen meer dan 1,4 miljoen euro in 23 nieuwe Antwerpse plattelandsprojecten. Het gaat om ideeën die overheden, organisaties, verenigingen en ondernemers indienden om op een of andere manier het leven op het platteland te verbeteren.

25 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 25 november 2020 16:35
Lees meer over:

LEADER is een subsidieprogramma dat specifiek bedoeld is voor het platteland, gefinancierd door de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa. In 31 gemeenten in de provincie Antwerpen kunnen lokale besturen, middenveldorganisaties, verenigingen, ondernemers én gewone burgers projectideeën indienen. Recent kregen 23 nieuwe projecten groen licht. In totaal wordt zo 1.421.730 euro geïnvesteerd in het versterken van het platteland in de provincie Antwerpen.

"De goedgekeurde projecten zijn zeer divers van aard", zegt Antwerps gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen (CD&V). "Agrarisch erfgoed, plattelandsarmoede, landbouweducatie, zorg op de boerderij, waterkwaliteit, verkeersveiligheid, werken met kwetsbare jongeren... Het komt allemaal aan bod. De rode draad die al deze projecten verbindt, is dat ze allemaal van onderuit zijn gegroeid, innovatief zijn en samenwerking centraal stellen en dat de hele samenleving er beter van wordt."

Al deze projecten zijn van onderuit gegroeid, zijn innovatief en zetten samenwerking centraal

Kathleen Helsen - Gedeputeerde Plattelandsbeleid

Projecten kunnen voor een periode van maximaal twee jaar, voor maximaal 65 procent gesubsidieerd worden met middelen van Europa, Vlaanderen en de provincie. De 23 projecten die recent zijn goedgekeurd kunnen allemaal op 1 januari 2021 van start gaan.

De provincie Antwerpen telt 3 LEADER-gebieden, waar in totaal 31 gemeenten deel van uitmaken:

  1. LEADER Kempen Zuid laat landbouwers samen met de Bodemkundige Dienst van België onderzoek doen naar een gezonde bodem, investeert in de revalidatie van oncologische patiënten in land- en tuinbouwbedrijven, zorgt ervoor dat de molens van Geel Ten Aard en Gierle straks op een professionele manier het verhaal van graan tot brood kunnen vertellen, helpt kwetsbare jongeren aan een schoolvervangende dagbesteding met water en vissen, laat middelbare scholieren een leerboerderij op een hoger niveau tillen én verzoent landbouw en natuur door gezamenlijk landschapsbeheer.

  2. LEADER Kempen Oost pakt de verkeersveiligheid op landbouwwegen aan, laat een typisch Kempense schuur heropbouwen, plaatst eyecatchers in de velden om het rurale karakter van de streek te accentueren, laat kwetsbare burgers mee participeren aan de ontwikkeling van hun buurt, ontwikkelt een educatief pakket over natuur en landbouw voor kinderen van 8 tot 10 jaar én werkt een innovatief zorgtraject uit dat zich focust op het psychisch welzijn van jongeren op het platteland.

  3. LEADER Markaante Kempen Plus ontwikkelt een identiek zorgtraject rond het psychisch welzijn van plattelandsjongeren, ondersteunt twee projecten rond agrarisch erfgoed, bouwt landschapsobservatiepunten, legt in Wortel-Kolonie een belevingstuin aan voor de bewoners van een zorginstelling, zet in op de waterkwaliteit in het afstroomgebied van het Merkske, laat in Wuustwezel de Vallei van de Kleine Beek opwaarderen, probeert kwetsbare inwoners en gewone burgers samen aan het tuinieren te krijgen, ontwikkelt landbouweducatie rond de varkenshouderij én bouwt een buurtpunt uit in een sociale woonwijk.

Door goed samen te werken en creatief te zijn, kan iedereen mee het verschil maken

Kathleen Helsen - Gedeputeerde Plattelandsbeleid

Volgend jaar kunnen weer nieuwe LEADER-projecten ingediend worden, verzekert gedeputeerde Kathleen Helsen. “Met het nieuwe thema ‘leefbare dorpen’ gaan we op zoek naar initiatieven die het leven van alledag aangenamer maken in kleinere dorpen en wijken. Die staan immers erg onder druk: de bevolking vergrijst, winkels trekken weg, er rijden amper nog bussen, buren kennen elkaar nauwelijks nog, enzovoort. Maar door goed samen te werken en creatief te zijn, kan iedereen mee het verschil maken. Goede ideeën helpen we graag mee realiseren.”

Meer informatie over LEADER vind je op de website www.leaderprovincieantwerpen.be of je kan contact opnemen met de LEADER-coördinatoren van vzw RURANT via www.rurant.be.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek