Zestien Vlaamse brouwers besparen 2,3 miljoen kubieke meter water in vijf jaar
nieuwsHet engagement ‘Green Deal Brouwers’, waarbij zestien Vlaamse brouwerijen vijf jaar lang gewerkt hebben aan een verduurzaming van hun watergebruik, is afgelopen. Dankzij tal van waterbesparende maatregelen verbruikten de brouwerijen samen 2,3 miljoen kubieke meter minder water, dat komt overeen met 915 olympische zwembaden. Daarbovenop werd ook nog eens 1,18 miljoen kubieke meter minder diep grondwater gebruikt door het inschakelen van alternatieve waterbronnen.
Onder de zestien deelnemende brouwers die hun schouders zetten onder de ‘Green Deal Brouwers’, zaten onder meer brouwerij Rodenbach, Palm, De Halve Maan en AB InBev. Samen zochten ze de afgelopen vijf jaar naar manieren om duurzamer om te gaan met hun waterconsumptie. Hierbij werden verschillende waterbesparende maatregelen genomen waardoor het aantal liter water per gebrouwen liter bier verminderde. Daarnaast werden ook maatregelen getroffen om minder diep grondwater op te pompen en te vervangen door een andere waterbron zoals gezuiverd afvalwater, regenwater of leidingwater. Want acht deelnemende brouwerijen capteerden bij de start van deze Green Deal Brouwers uit diep grondwater.
In totaal werd netto 654.260 kubieke meter minder water verbruikt in 2023 door waterbesparende maatregelen te nemen. Over de vijf jaar heen bespaarden ze hierdoor samen 2.286.822 kubieke meter water, het equivalent van 915 olympische zwembaden. Daarbovenop werd door de acht brouwerijen in totaal ook 1,18 miljoen kubieke meter diep grondwater bespaard.

Voedingsindustrie springt efficiënter om met water
10 september 2018Concrete ingrepen
Om het waterverbruik met negen procent te laten dalen per liter gebrouwen bier, werden heel wat concrete ingrepen doorgevoerd. Zo werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe machines die minder spoelwater gebruiken of werden de huidige reinigingsinstallaties geoptimaliseerd. Daarnaast werd ook het waterbewustzijn bij medewerkers verhoogd en werd de inzet van recupwater en regenwater verhoogd.
Om meer regen- en recupwater in te zetten ondervonden de brouwerijen enkele knelpunten. Zo halen ze aan dat het vaak lastig is om er een overtuigende businesscase van te maken. “De investeringen en operationele kosten moeten worden afgewogen tegen de verwachte besparingen en milieuvoordelen op lange termijn”, klinkt het. “Ook kan de infrastructuur op een reeds bestaande site een beperking betekenen voor waterprojecten, en is het moeilijk om de benodigde mensen vrij te maken van andere projecten die nodig zijn voor het installeren en onderhouden van regenwateropvang- en recupsystemen.”
Toekomst
De verschillende investeringen die de brouwerijen hebben gemaakt om de waterefficiëntie te vergroten, alsook het extra finetunen ervan zullen in de komende jaren een blijvende impact hebben op het waterverbruik. “Daarnaast hebben we ook inspiratie opgedaan, die de komende jaren nog tot bijkomende acties kan leiden”, klinkt het.

Bron: Belga / Eigen berichgeving