header.home link

Video: Wolvin Noëlla opnieuw drachtig

31 maart 2022

Noëlla, de wolvin die zich in Limburg heeft gevestigd, is voor de derde keer zwanger. Dat meldt natuurorganisatie Welkom Wolf, die een deel van de roedel op wildcamera kon vastleggen.

Lees meer over:
wolvinnoelladrachtig-WelkomWolf

De vzw Welkom Wolf heeft beelden vrijgegeven van een wildcamera in de corridor tussen de twee belangrijkste kerngebieden van de wolven. “Op de video zijn drie van de huidige vijf Limburgse wolven te zien. De laatste wolf die in beeld komt heeft een buikje…” zegt Jan Loos van Welkom Wolf, die erbij vertelt dat de video dateert van 23 maart van dit jaar.

Dat wolvin Noëlla nu zwanger is, is geen verrassing”, vertelt Loos. “De paartijd van wolven in Europa is immers beperkt tot de maand februari. Na een draagtijd van ongeveer 63 dagen worden de welpen geboren tussen half april en half mei. Dat heeft de natuur zo geregeld, zodat de welpen kunnen opgroeien in het seizoen waarin er volop prooien beschikbaar zijn.”

De twee vorige jaren beviel Noëlla steeds in de tweede helft van april. “Dat zal dit jaar wellicht ook weer het geval zijn”, denkt Loos.

Nadat de twee jaarlingen - de enige overlevende welpen van 2020 - zijn weggetrokken rond de jaarwisseling, blijven in het Limburgse roedel momenteel enkel nog de ouders August en Noëlla over, samen met drie overlevende welpen van 2021.

De andere drie welpen van 2021 zijn doodgereden, één binnen het Limburgs territorium, twee andere op snelwegen over de grens in Nederland. “Wie dacht dat het aantal wolven steeds verder zou oplopen, heeft nu alvast het bewijs dat het zo niet in elkaar zit: het aantal wolven altijd zal blijven schommelen tussen pakweg 5 en 10, afhankelijk van het tijdstip in het jaar”, aldus Loos.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Welkom Wolf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek