"We willen nog meer de referentie zijn"
nieuwsOp de site van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent in Merelbeke vierde Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) haar tiende verjaardag in het gezelschap van onder meer federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle. Naast een terugblik werden vooral ook de verwachtingen en ambities voor de toekomst van de organisatie in de verf gezet.
Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) nodigde de organisatie verschillende vertegenwoordigers van de landbouwsector uit om de jaarresultaten van 2012 te presenteren. De drie belangrijkste pijlers waarrond de werking van DGZ is opgebouwd, namelijk identificatie en registratie, labo en gezondheidszorg, stonden daarbij centraal. Ook de financiële prestaties werden onder de loep genomen.
Wat de unit identificatie en registratie (I&R) betreft, hebben de automatisering en de informatisering, samen met de verschuiving naar meer autocontrole, volgens directeur Denis Volckaert geleid tot een duidelijke verbetering van de prijs-kwaliteitverhouding van de geleverde diensten. Het aantal actieve beslagen nam af in 2012, en ook het aantal dieren vertoonde een dalende trend. Ten opzichte van 2011 daalde het aantal beslagen voor rundvee en varkens telkens met 5 procent.
De laboratoriumactiviteiten van DGZ namen in 2011 een hoge vlucht. Ook in 2012 toonden de cijfers een stijgende tendens: er werden 126.908 dossiers behandeld, 1.092.579 stalen onderzocht en 1.511.713 analyses uitgevoerd. De stijging situeert zich vooral bij de herkauwers en is te verklaren door het opdrijven van het onderzoek naar brucellose na het opduiken van nieuwe haarden vanaf maart 2012. Ook het schmallenbergvirus ligt mee aan de basis van de stijging.
DGZ-directeur Denis Volckaert toonde zich tevreden over de werking en de efficiëntie van het labo: "De snelheid waarmee onder andere op de plots opduikende brucellosegevallen is gereageerd, geven aan dat de organisatie opgewassen is tegen haar opdrachten." Verder wil Volckaert nog sterker inzetten op een preventieve gezondheidszorg via vernieuwde monitoringsprogramma’s. Diezelfde boodschap verkondigde ook landbouwminster Sabine Laruelle, die lovende woorden sprak over de werking van DGZ en haar voorname rol in de gezondheidszorg van de Vlaamse veestapel.
Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche, onderstreepte tijdens het panelgesprek het belang van preventieve diergeneeskunde. Hij verwees naar het ESBL-schandaal, het debat rond antibioticagebruik in de intensieve veehouderij en de noodzaak om dat antibioticagebruik in te perken. DGZ kan in dat proces een belangrijke rol spelen. En ook op de uitbraak van nieuwe ziekten moet de organisatie zo goed mogelijk voorbereid zijn. Want ook al werden sommige ziekten bedwongen, er zullen steeds nieuwe ziekten opduiken, aldus nog Vanthemsche.
Ook over samenwerkingen binnen de sector werden meningen en ideeën uitgewisseld. Zo haalde Marcel Heylen, voorzitter van de raad van bestuur, de gesprekken over een nauwer samenwerkingsband met het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) aan: "Er wordt momenteel hard gewerkt aan concrete voorstellen die binnenkort aan de respectievelijke raden van bestuur voorgelegd zullen worden." Maar ook de samenwerkingen met de overheid en de overeenkomsten met het federaal Voedselagentschap (FAVV) zijn cruciaal voor de werking van DGZ volgens Denis Volckaert. Ook ABS-voorzitter en afscheidnemend lid van de raad van bestuur, Hendrik Vandamme, benadrukte het belang van voldoende samenwerking.
Tijdens zijn slottoespraak zette Marcel Heylen de ambities en de strategische doelstellingen van DGZ op een rijtje. In de eerste plaats wordt ingezet op efficiëntieverbetering, een klantgerichte werking en kostenverlaging. De belangrijkste aandeelhouders, namelijk de veehouders zelf, moeten hierbij steeds centraal staan. Ook het aanbieden van kwalitatieve diensten en producten, en het onderhouden en versterken van de brugfunctie tussen veehouders en overheid, is van primordiaal belang voor de toekomst van DGZ, aldus Heylen.
Over de financiële situatie, tenslotte, had de directeur goed nieuws. Sinds de financiële hervorming in 2009 werd heel wat vooruitgang geboekt en konden de tekorten systematisch beperkt worden. De afgelopen jaren werd zwaar geïnvesteerd in de digitalisering van de werking door onder meer het opstarten van het Veeportaal en het herprogrammeren van Sanitel. In 2012 boekte DGZ uit de werking een opbrengstentotaal van 18.876.407 euro, of 1.125.346 euro meer dan in 2011.
Lees het DGZ-jaarverslag 2012 hier.
Bron: eigen verslaggeving