Wateroverlast: landbouwers kunnen rekenen op flexibiliteit van landbouwadministratie

Door de wateroverlast van de laatste weken zal het Departement Landbouw en Visserij zich voldoende soepel opstellen in verband met de verzamelaanvraag. Daarnaast zal het departement ook al in de tweede helft van december het grootste deel van de inkomenssteun uitbetalen. “Onze landbouwers werken in weer en wind, de overheid moet daar flexibel op inspelen”, zegt Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v). Eerder liet de Mestbank al weten de nodige soepelheid aan de dag te leggen over de vangwasverplichtingen.

24 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 november 2023 16:20 Griet Lemaire
Lees meer over:
Overstroming woumen 2- 't Hof van de Rhille

De aanhoudende regenval van de afgelopen weken heeft een grote impact op land- en tuinbouwbedrijven. Akkers en weilanden zijn overstroomd of liggen er drassig bij waardoor gewassen niet kunnen geoogst worden of wintergewassen en andere nateelten niet kunnen ingezaaid worden. “De administratie Landbouw en Visserij zal rekening houden met deze extreme weersomstandigheden”, laat Brouns weten. “Er zullen in dat verband een aantal maatregelen genomen worden in verband met de verzamelaanvraag. Die maatregelen gelden zowel voor de gebieden die onder water staan, als voor de velden die te nat zijn om te betreden in gans Vlaanderen.”

Nateelten niet wijzigen in verzamelaanvraag

Vorige week liet de Mestbank al weten dat het zal rekening houden met de overmachtssituatie waarin veel landbouwers zich bevinden, bij de evaluatie van de vanggewasverplichting. In overleg met het Departement Landbouw en Visserij is beslist dat landbouwers de nateelten of de code voor de equivalente maatregel (EQW) niet moeten aanpassen in de verzamelaanvraag, ook al kunnen de gewassen niet meer ingezaaid worden. “Wij raden iedereen aan om best geen aanpassingen meer te doen aan de nateelten die zijn opgegeven in de verzamelaanvraag”, aldus het departement.

Hetzelfde geldt voor de ecoregeling ‘Verhogen van organisch koolstofgehalte via het teeltplan’. Wie geen nateelten meer kan inzaaien, hoeft de verzamelaanvraag niet meer aan te passen. “Landbouwers die de vraag hebben gekregen om een bewijsfoto van korrelmaïs aan ons te bezorgen, kunnen eveneens een foto aanleveren waarbij de maïs nog op het veld staat. De foto moet nog steeds genomen zijn met de LV-AgriLens app of moet duidelijke herkenningspunten van het perceel bevatten”, aldus het departement.

Soepelheid op vlak van conditionaliteitsverplichtingen

“Bij controles op de naleving van de conditionaliteitsverplichtingen zullen we rekening houden met de situatie ter plaatse”, vervolgt het Departement Landbouw en Visserij. “Als tijdens controle op het terrein of uit de bewijslast die de landbouwer kan voorleggen, blijkt dat de bepaalde verplichtingen niet konden nageleefd worden door slechte weersomstandigheden, dan zal hiermee rekening worden gehouden.”

Uitzondering inzaai bufferstroken

Daarnaast is er ook nog een uitzondering voorzien voor landbouwers die in 2024 willen deelnemen aan de ecoregeling ‘bufferstroken’. “Omwille van de uitzonderlijke veldomstandigheden wordt afgeweken van de verplichting om de grasbufferstrook langs kwetsbare landschapselementen of langs waterlopen of de bufferstrook met kruidenmengsel aan te leggen in het najaar voorafgaand aan het verbintenisjaar”, klinkt het. Uitzonderlijk zal de bufferstrook mogen aangelegd worden van zodra het kan en uiterlijk op 30 april 2024. Het departement wijst erop dat deze uitzondering niet geldt voor de grasbufferstrook in het kader van erosiebestrijding. Deze bufferstrook moet nog steeds bij de start van 2024 aanwezig zijn. Bovendien houdt het Departement Landbouw en Visserij nog een slag om de arm. “De aanpassing is voorlopig nog onder voorbehoud van Europese goedkeuring.”

Bewijsmateriaal verzamelen

Daarnaast raadt het departement alle getroffen landbouwers aan om contact op te nemen met hun verzekeraar als ze een brede weersverzekering hebben afgesloten, om de teeltschade aan te geven. “Daarnaast adviseren we om steeds bewijzen te verzamelen van de individuele overmachtssituatie. Dat kan bijvoorbeeld onder de vorm van foto’s, al dan niet genomen met de LV-AgriLens app, maar ook onder de vorm van schadeverslagen in het kader van de brede weersverzekering”, luidt het. Die bewijzen hoeven niet proactief doorgestuurd te worden, maar moeten wel voorgelegd kunnen worden bij navraag.

Uitbetaling inkomenssteun tweede helft december

Daarnaast is er ook nieuws over de uitbetaling van de inkomenssteun. In de tweede helft van december zal 95 procent van de basisinkomenssteun, de herverdelende inkomenssteun en de aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers uitbetaald worden. De vorige jaren slaagde het Departement Landbouw en Visserij er steeds in om de eerste betalingen al uit te voeren voor eind oktober, maar door de laattijdige goedkeuring van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) bleek dat dit jaar onmogelijk.

Inkomenssteun pas in december uitbetaald door laattijdige goedkeuring GLB
Uitgelicht
Door de laattijdige goedkeuring van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid zal het Departement Landbouw en Visserij pas in december de eerste betalingen kunnen uit voere...
20 oktober 2023 Lees meer

Beeld: Hof Ter Rhille

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek