header.home link

Volgelgriep overgedragen op mens in Spanje

4 oktober 2022

Een werknemer van een Spaans pluimveebedrijf heeft eind september vogelgriep opgelopen in een zeldzaam geval van overdracht op de mens. Hij bleef asymptomatisch tot hij weer negatief testte en had geen andere infecties. Dat heeft het Spaanse ministerie van Volksgezondheid maandag gemeld.

Lees meer over:
kip-vogelgriep-pluimvee-1280

"Op 27 september 2022 heeft het Nationaal Centrum voor Microbiologie een geval van aviaire influenza A (H5N1) bevestigd bij een asymptomatische man die eerder negatief had getest", aldus het ministerie in een persbericht.

De besmette man is een werknemer van een pluimveebedrijf in Guadalajara, zowat 60 kilometer ten noordoosten van Madrid, waar op 17 september gevallen van de ziekte bij het pluimvee werden vastgesteld. Hij werd thuis in  isolatie gezet tot hij op 28 september negatief testte.

Zeldzaam fenomeen

Het is gekend dat sommige varianten van de vogelgriep overdraagbaar zijn op mensen. De kans op zo’n zogenaamde zoönose is echter klein en als het gebeurt, zijn de symptomen meestal heel mild, stelt vogelgriepexpert Nancy Beerens van Wageningen University (WUR). “Het is wel belangrijk om besmetting van mensen zoveel mogelijk te voorkomen. Het virus zou zich namelijk kunnen aanpassen door mutatie, waarna het zich ook zou kunnen gaan verspreiden tussen mensen. Daarom adviseren we met klem om direct contact met zieke en dode wilde vogels en pluimvee te vermijden.”

Bron: Belga / WUR

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek