header.home link

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Tongeren

12 januari 2023

Bij een commercieel pluimveebedrijf in Tongeren is er vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) is overgegaan tot de opruiming van alle nog aanwezige pluimvee en heeft rond de haard een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. Door de nabijheid van de provinciegrens liggen die zones ook gedeeltelijk in de provincie Luik.

Lees meer over:

Het vogelgriepvirus circuleert al sinds september sterk onder wilde vogels en hierdoor is er ook een vergroot risico dat pluimvee besmet kan worden met het virus. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Voor alle geregistreerde pluimveebedrijven geldt momenteel een afschermplicht. En Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei 2022, raadt het voedselagentschap ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dat kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek