Vogelgriep vastgesteld bij leghennenbedrijf in Wervik

Bij een commercieel pluimveebedrijf in het West-Vlaamse Wervik is een besmetting met vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) vrijdag bekendgemaakt. De ministerraad heeft ondertussen beslist dat FAVV de crisisreserve van 10 miljoen euro volledig mag gebruiken voor de strijd tegen de vogelgriep.

20 januari 2023  – Laatste update 20 januari 2023 20:49
Lees meer over:
leghenkippluimveevogelgriepophokplicht-1250

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Henegouwen en Frankrijk.

In die zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

Het vogelgriepvirus circuleert al sinds september sterk onder wilde vogels en hierdoor is er ook een vergroot risico dat pluimvee besmet kan worden met het virus. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, moet een dierenarts raadplegen.

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei 2022, raadt het agentschap ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dat kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. 

Voor alle geregistreerde pluimveebedrijven geldt momenteel een afschermplicht.

Het vogelgriepvirus veroorzaakte het voorbije jaar 29 uitbraken in pluimveebedrijven of bij hobbyhouders in ons land. Volgens FAVV werden nooit meer uitbraken in ons land geteld in een jaar tijd. Een "triest record", zo klonk het eerder deze week.

Crisisreserve mag volledig gebruikt worden

FAVV mag zijn volledige crisisreserve, goed voor 10 miljoen euro, gebruiken in de strijd tegen de vogelgriep. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.

Afgelopen zomer had het FAVV al toelating gekregen zijn crisisreserve aan te snijden. Op basis van de besmettingen in de eerste helft van 2022, werd daarvoor een bedrag van 2 miljoen euro vastgelegd. Sinds september kent West-Europa echter een forse opflakkering van de ziekte. Daardoor is de druk op pluimveehouderijen bijzonder hoog geworden en is ook het risico voor het pluimvee exponentieel toegenomen.

Met het oog op de nieuwe prognoses én de vaststelling dat de 2 miljoen euro nu al onvoldoende is om de huidige uitbraken te kunnen afhandelen, laat de ministerraad FAVV toe zijn volledige crisisreserve te gebruiken, gespreid over 2022 en 2023.

Uitbraken vogelgriep bereiken "triest record" in 2022
Uitgelicht
Het vogelgriepvirus veroorzaakte het voorbije jaar 29 uitbraken in pluimveebedrijven of bij hobbyhouders in ons land. Volgens het federaal Voedselagentschap (FAVV) werden nooi...
18 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek