header.home link

Vogelgriep opgedoken bij ganzen in Hoeilaart

3 februari 2023

In de grote vijver in het gemeentepark van Hoeilaart is de vogelgriep opgedoken, zo meldt het gemeentebestuur vrijdag in een persbericht. Zes Canadese ganzen zijn overleden aan de ziekte.

Lees meer over:

Het kadaver van één van de ganzen werd vorige week gevonden. De brandweer heeft het dier weggenomen en laten onderzoeken door het Federaal Agentschap van de Veiligheid van Voedselketen (FAVV). De volgende dagen stierven nog eens vijf ganzen. Ook zij bleken besmet te zijn met vogelgriep, blijkt uit het onderzoek van FAVV.

Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, verzekert Tim Vandenput (Open Vld), burgemeester van Hoeilaart. "De kippen van mensen mogen buiten blijven. We hebben de ziekte vroeg opgemerkt. We nemen wel enkele preventieve maatregelen en vragen aan de mensen om oplettend te zijn."

Eén van die maatregelen is het afzetten van de plek waar de ganzen gestorven zijn en waar hun uitwerpselen liggen. Aan mensen wordt gevraagd om dode of zieke watervogels steeds te melden aan de milieudienst. Ook is het aangeraden om de dieren in het gemeentepark niet te voederen. Zo hoopt de gemeente om de verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk tegen te gaan.

Donderdag raakte nog bekend dat in enkele Brusselse gemeenten vier dode kokmeeuwen besmet waren met vogelgriep.

Uitgelicht
Bij vier kokmeeuwen die dood teruggevonden werden in de Brusselse gemeenten Anderlecht, Vorst en Laken is door Sciensano vogelgriep vastgesteld. Dat schrijft VRT NWS en wordt...
2 februari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek