Vogelgriep erg actief rond Gent

Naast het coronavirus waart ook het vogelgriepvirus nog steeds rond in ons land. Het virus is niet gevaarlijk voor de mens, maar vogels die er mee te maken krijgen, worden vaak doodziek en kunnen er aan sterven. Omdat er de laatste tijd verschillende zieke vogels uit de Blaarmeersen worden binnengebracht in het Opvangcentrum voor Vogels (VOC) in Merelbeke, roept het centrum op tot alertheid.

14 januari 2021  – Laatste update 14 januari 2021 16:22
Lees meer over:

De fuut, de Canadese gans en de houtduif die Nick De Meulemeester van het Opvangcentrum voor Vogels in Merelbeke de afgelopen weken binnen kreeg, waren allemaal doodziek. Steeds was het verdict hetzelfde: vogelgriep. De onderzoeksresultaten van een zieke kuifeend en een aalscholver heeft hij nog niet, maar Nick is zo goed als zeker dat ook zij hetzelfde besmettelijke virus dragen. “Ze vertoonden dezelfde symptomen van draaierigheid.”

De vogelgriep werd eind 2020 in ons land vastgesteld, onder meer bij een pluimveebedrijf in West-Vlaanderen. Sindsdien geldt in ons land zowel voor particulieren als professionele pluimveehouders de ophokplicht. Omdat er de laatste tijd verschillende zieke vogels uit de Blaarmeersen komen, roept Nick De Meulemeester op tot alertheid.

“Plaatsen waar veel eenden op de oever zitten, zou ik zeker vermijden”, klinkt het. “Ik denk onder andere aan bepaalde plaatsen rond het water van de Blaarmeersen. Dat geldt zeker voor mensen die zelf pluimvee hebben, want ze kunnen hun eigen dieren besmetten. Geef vogels ook geen eten, want dan riskeer je dat ze op het land samentroepen rond wie eten geeft.”

Publieke wateren afsluiten is voorlopig niet aan de orde, zeggen het Agentschap Natuur en Bos en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Dat is een huzarenstuk. Bovendien is de vogelgriep niet gevaarlijk voor mensen.”

Wat doe je als je een zieke vogel vindt?

Wanneer je een zieke vogel of meerdere vogels aantreft, contacteer dan het dichtstbij gelegen opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) zodat de zieke dieren deskundig verzorgd kunnen worden of indien nodig geëuthanaseerd. Belangrijk om weten is dat je nog altijd met alle noodlijdende wilde dieren (zowel vogels als zoogdieren) in de opvangcentra terecht kan. “Er is met andere woorden geen verbod opgelegd om een hulpbehoevend wild dier naar een erkend opvangcentrum te brengen”, klinkt het bij de opvangcentra.

Wat als je een dode vogel aantreft?

Om een goed beeld te krijgen van de virusstammen die circuleren bij wilde vogels en om de evolutie van deze nieuwe uitbraak op te volgen, is het belangrijk waakzaam te zijn voor zieke en dode wilde vogels in de natuur. Wanneer je dode vogels aantreft, wordt gevraagd de (gratis) influenzalijn te bellen op 0800 99 777. Vervolgens zullen de kadavers in de ANB-ziektebewaking (Agentschap voor Natuur en Bos) worden opgenomen en opgehaald voor onderzoek.

Kan je de vogels in je tuin nog voederen?

Vogelbescherming Vlaanderen bevestigt dat het voeren van tuinvogels via een voedertafel of -silo wel degelijk kan. “Als je in dezelfde tuin ook kippen houdt, is het misschien beter om geen wintervoer voor tuinvogels aan te bieden, tenzij de kippen op geen enkele manier in contact kunnen komen met de tuinvogels”, klinkt het.

Bron: Het Nieuwsblad / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek