header.home link

Vlaams-Brabant voedt kinderen op met witloofboxen

25 november 2021

De provincie Vlaams-Brabant en het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant delen de komende weken 800 witloofboxen uit onder lokale scholen in de regio. Het is alweer de elfde editie van de promotiecampagne waarmee de organisaties de Belgische groente onder de aandacht van de jeugd wil brengen. De actie valt samen met de opkomende winterpiek van de witloofteelt.

Lees meer over:
witloofbox-054

Om de groente onder de aandacht te brengen van de jeugd delen de onderzoeksinstelling en de provincie Vlaams-Brabant al jaren witloofboxen uit onder de leerlingen in de gemeente. Het betreft een huis-tuin-en-keukengroeipakket, bestaande uit een plantenbak om de witloofwortels in te plaatsen, een hoge schaal als waterreservoir, een zakje met een 15-tal witloofwortels en een hoge kartonnen verduisterdoos.

Met de groeikit willen de organisaties de interesse voor de groente onder kinderen aanwakkeren. ”Kinderen en witloof, het is niet altijd een geslaagd huwelijk”, vertelt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw, tijdens de uitreiking van de eerste witloofboxen aan basisschool GO! Spectrum uit Buken. In totaal zullen 800 boxen verspreid worden over evenveel klassen in basisscholen en buitenschoolse kinderopvanglocaties in de regio Aarschot, Diest, Herent, Huizingen, Kampenhout, Pamel, Merchtem, Tienen en Zoutleeuw.

Als de leerlingen de kropjes zien groeien, zijn ze sneller geneigd om ervan te proeven. En vaak vinden ze het best lekker

Tom Dehaene - Gedeputeerde voor land- en tuinbouw Vlaams-Brabant

“Kinderen hebben meer smaakpillen”, vervolgt Dehaene zijn uitleg van de promoactie. “Hierdoor zijn ze sneller geneigd om een bittere groente, zoals witloof, te mijden. Maar witloof kan je leren eten. Als de leerlingen de kropjes zien groeien, zijn ze sneller geneigd om ervan te proeven. En vaak vinden ze het best lekker. En dan is onze missie geslaagd”.

Naast de witloofbox geeft de provincie Vlaams-Brabant ook het stripverhaal ‘Witloof van zaad tot krop’ mee dat eveneens als lesmateriaal wordt ingezet. Witloof als groente is een Belgische ontdekking die teruggaat tot 1830.

Terwijl kinderen de groente moeten leren eten, heeft de typisch Belgische groente intussen al mondiale bekendheid opgebouwd. De groente- en fruitveiling BelOrta, dat witloof via de klok verkoopt, ziet het product van haar telers over de hele wereld verspreid worden. “Van Europese landen, tot Amerika en ook Azië”, vertelt Benny Cuypers van BelOrta.

Cuypers voegt eraan toe dat het teeltseizoen, dat in alle hevigheid is losgebarsten, er voorlopig goed uitziet. “Er was dit jaar voldoende water in tegenstelling tot voorgaande jaren en ook september was een goede teeltmaand.” De consumptie van witloof piekt tussen december en maart waardoor de groente een echte wintergroente is. Door de stockage in koelcellen, kunnen hydrotelers echter het jaarrond productie verzekeren. 

witloofbox-046

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Lander Loeckx

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek