header.home link

VIAS maant aan tot wederzijdse alertheid op de weg tijdens oogstmaand

In oktober vorig jaar gebeurden er 30 letselongevallen met landbouwvoertuigen, zo blijkt uit cijfers van VIAS. Het verkeersinstituut roept zowel landbouwers als de andere weggebruikers op om waakzaam te zijn.

5 oktober 2022  – Laatste update 5 oktober 2022 16:53
Lees meer over:
bermbeheer-tractor-bloemenrand-1280

“Het is aan landbouwers om hun modder zoveel mogelijk van de weg te vegen, maar andere weggebruikers moeten er zich ook bewust van zijn dat er nu veel activiteit is en dat snelheid moet aangepast worden”, vertelt Stef Willems, woordvoerder van VIAS, aan Het Laatste Nieuws. Uit cijfers die het verkeersinstituut verzamelde, blijkt dat in oktober vorig jaar gemiddeld elke dag een ongeval gebeurde waarbij een landbouwvoertuig betrokken was.

In 2020 gebeurden “maar” 15 ongevallen in oktober, maar dat jaar spande september de kroon met 30 ongelukken. Dat die periode de meest precaire is, is niet onlogisch door de oogst, analyseert Willems. Verder laten ook de voorjaars- en zomermaanden vrij hoge cijfers optekenen, wanneer veel landbouwactiviteit is op de velden en wegen. Al zijn de weersomstandigheden dan over het algemeen iets gunstiger, waardoor de zichtbaarheid beter is en de factor modder een minder grote rol speelt.

0

188 letselongevallen in 2021

0

225 slachtoffers (inclusief gebruikers landbouwvoertuigen) in 2021

0

204 gemiddeld aantal letselongevallen sinds 2010

0

252 gemiddeld aantal slachtoffers (inclusief gebruikers landbouwvoertuigen) sinds 2010

In vergelijking met de 2 voorgaande jaren, waren er iets meer ongevallen in 2021. Toch is er een dalende trend vast te stellen wanneer we de cijfers van de voorbije 10 jaar erbij nemen. Zo werden er in 2010 nog 248 ongevallen geregistreerd met 303 slachtoffers. In 2011 waren dat 238 ongevallen met 309 slachtoffers en in 2012 zelfs 270 ongelukken met 325 slachtoffers. De voorbije jaren werd sterk ingezet op sensibiliseringscampagnes, zoals ‘modder op de weg’ van de provincie West-Vlaanderen die al aan zijn 22ste editie toe is. Dit voorjaar lanceerde Boerenbond nog een nieuwe campagne waar wielrenner en boerenzoon Yves Lampaert enkele tips op een rijtje zette.

West-Vlaanderen koploper

Het zal ook niet verbazen dat West-Vlaanderen de lijst van meeste ongevallen met landbouwvoertuigen aanvoert. In totaal gebeurden vorig jaar 39 accidenten in de landbouwprovincie, eentje minder dan in het recordjaar 2018. Ook in de provincies Oost-Vlaanderen (32), Limburg (22) en Namen (24) liggen de cijfers aan de hoge kant, terwijl Vlaams- en Waals-Brabant met respectievelijk 9 en 4 ongevallen een eerder laag aantal registreren.

0

39 letselongevallen in West-Vlaanderen in 2021

0

32 letselongevallen in Oost-Vlaanderen in 2021

0

22 letselongevallen in Limburg in 2021

0

17 letselongevallen in Antwerpen in 2021

0

9 letselongevallen in Vlaams-Brabant in 2021

Alertheid is voor VIAS, zeker in het oogstseizoen, aan de orde. “In regio's waar veel aan landbouw wordt gedaan, is het absoluut een aandachtspunt”, aldus Willems. Niet alleen voor landbouwers is dat het geval, zij mogen de modder van hun akkers niet zomaar op de openbare weg achterlaten, maar ook voor fietsers en automobilisten. “Het is ook aan hén om hun snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden, de staat van de weg en de zichtbaarheid. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De cijfers blijven stabiel, in de voorbije vijf jaar vielen jaarlijks tussen de 80 en 120 slachtoffers bij een ongeluk tussen landbouwvoertuig en wagen en tussen de 33 en 41 slachtoffers bij een ongeluk tussen landbouwvoertuig en fietser, en dus moeten we blijven sensibiliseren.”

Tegelijk vraagt VIAS ook begrip voor de modder die soms achterblijft op de weg. Het moet voor boeren immers ook haalbaar blijven. “Een landbouwer kan niet elke keer hij van zijn land komt, een uur gaan vegen om alles proper te maken. Modder is nu eenmaal niet te vermijden. De algemene regel is ‘zo snel mogelijk'. Soms vegen ze slechts kort na elke rit en houden ze de grote schoonmaak voor als ze enkele keren over en weer gereden zijn. Al moeten ze gevaar wel signaleren”, besluit Willems.

Broers Lampaert tonen hoe fietsen en tractors samen de weg op kunnen
Uitgelicht
“Ik kan rapper rijden met mijn fiets dan mijn broer met de tractor. Maar dat wil niet zeggen dat ik dat altijd moet doen”, zegt Yves Lampaert in de nieuwe campagne van Boerenb...
23 juni 2022 Lees meer

Bron: HLN / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek