header.home link

Vallei van de Kleine Nete krijgt 700 hectare bijkomende natuur

20 januari 2023

De Vlaamse regering heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Vallei van de Kleine Nete goedgekeurd. Daarmee komt er 700 hectare bijkomende natuur en bos en wordt 1.260 hectare vastgelegd als landbouwgebied. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir vrijdag.

Lees meer over:

Het GRUP omvat de open ruimte in en rond de vallei van de Kleine Nete tussen de N19 in Kasterlee en Geel en de kern van Grobbendonk. Het gaat om het grondgebied van zeven gemeenten: Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Herentals, Kasterlee, Geel en Olen.

Het GRUP voorziet onder meer dat drie natte natuurkernen worden ontwikkeld, samen goed voor meer dan 600 hectare. Het gaat om Graafweide-Schupleer, Olens Broek-Langdonken en Zegge-Mosselgoren.

Rond Herentals zal circa 100 hectare niet te ontwikkelen woon-, industrie- en recreatiegebieden omgezet worden naar een openruimtebestemming, omdat ze overstromingsgevoelig zijn of om de natuur en het landschap te vrijwaren.

Ongeveer 270 hectare bestaand bos, dat op dit ogenblik niet in een groene bestemming ligt, wordt beter beschermd en krijgt een groene bestemming. Daarnaast creëert het plan ruimte voor ongeveer 80 hectare effectieve bosuitbreiding.

Uitgelicht
De Vlaamse overheid maakt vanuit het Blue Deal-budget 900.000 euro vrij voor het project Beek.boer.bodem in de vallei van de Kleine Nete. Het project is gericht op een duurzaa...
25 januari 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek