header.home link

Tweede besmetting vogelgriep in Wervik bij kalkoenenbedrijf

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een tweede pluimveebedrijf in Wervik, in West-Vlaanderen. Het bedrijf ligt in de 10 kilometerzone die werd afgebakend na de besmetting van 20 januari. Rond de nieuwe uitbraak worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld, die overlappen met de bestaande zones. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV.

25 januari 2023  – Laatste update 25 januari 2023 15:17
Lees meer over:
kalkoenpluimveevogelgriep

De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Henegouwen en Frankrijk. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Verder worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd in de zones. “Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen”, aldus FAVV.

Het voedselagentschap herinnert nogmaals aan het feit dat het vogelgriepvirus sterk circuleert onder wilde vogels. “Daardoor is het risico groot dat pluimvee wordt besmet, via contact met wilde vogels”, klinkt het. Voor professionele pluimveehouderijen geldt daarom een afschermplicht, waarbij de dieren ofwel binnengehouden worden, ofwel onder netten geplaatst worden.

Ook particuliere houders wordt aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.”

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Een overzicht van alle maatregelen vind je op de website van het Agentschap.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek