Suikerfabrieken willen volgend jaar meer bieten
nieuwsBelgië heeft suikerquota gekocht in andere landen en dus kunnen de fabrieken hun quota optrekken. De boeren moeten geld op tafel leggen om bijkomend quotum aan te kopen. "De telers moeten een keuze maken", zegt Eric Van Dijck van het Bietensyndicaat. "De Europese Unie heeft dat geld nodig voor vergoedingen aan fabrieken die sluiten. Een mogelijk probleem voor boeren is voldoende grond hebben voor de uitzaai van meer bieten. De teler doet er in elk geval goed aan om zijn quotum vol te krijgen. Als volgend jaar een algemeen bietentekort optreedt, kan een boete volgen die oploopt tot dertien euro per ontbrekend ton".
De boeren lijken wat te willen afwachten. Bieten zijn ook uitermate geschikt als grondstof voor bio-ethanol en dus zou ook vanuit die hoek de vraag naar bieten kunnen stijgen. En in Tienen heeft Citrique - nu DSM - een akkoord gesloten met de Tiense Suikerrraffinaderij voor de levering van industriële suiker voor de productie van citroenzuur. Bieten die geteeld worden voor industriële suiker vallen niet onder de bietenquota. Er is dus nog hoop voor de bietenplanters.
Intussen blijft de dagelijkse aanvoer van suikerbieten duren in Moerbeke. De campagne is verlengd tot 3 januari omdat Iscal Sugar maar twee vestigingen meer overgehouden heeft in België. In Veurne is vorige maand de afbraak van de gesloten suikerfabriek begonnen.
Bron: Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad