Spaanse aardbeientelers onder vuur genomen door Duitse ngo's

De Spaanse aardbeientelers in de regio Doñana in Andalusië zijn het mikpunt van enkele Duitse consumentenorganisaties. Zij roepen supermarkten op om niet langer aardbeien te verkopen afkomstig uit die regio. Het gebied knokt al enkele jaren tegen de escalerende droogte. Er wordt met de vinger gewezen naar de aardbeiboeren, die illegaal water zouden irrigeren voor hun (illegale) aardbeiplantages.

14 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2023 18:52

Boycot

Voor één kilogram aardbeien is driehonderd liter water nodig en de aardbeiboeren zouden illegaal grote hoeveelheden grondwater oppompen voor de irrigatie van hun plantages. De NGO’s willen het Doñana nationaal park beschermen en de illegale waterirrigatiesystemen een halt toe roepen. Ze willen de beleidsmakers en de boeren in Andalusië onder druk zetten door een boycot van Andalusische aardbeien in de Duitse supermarkten. De consumentenorganisaties roepen op om de Spaanse aardbeien afkomstig uit de regio niet meer te verkopen.

De petitie voor de boycot werd op de Duitse website Compact al meer dan 190.000 keer ondertekend. Duitsland is afnemer van een derde van deze ‘droogte aardbeien’. Zowel discounters Lidl als Aldi Nörd hebben intussen al laten weten dat ze de Spaanse aardbeien blijven aanbieden. Ze zeggen dat de Spaanse boeren al veel inspanningen doen om de waterstand in de regio te beschermen.

De regionale Andalusische regering wil de illegale aardbeiplantages en irrigatiesystemen zelfs legaliseren. Daardoor komt het voortbestaan van het nationale park Doñana onder druk te staan. Dat is niet naar de zin is van de Spaanse overheid. Ook de EU-commissie dreigt met hoge boetes, maar tot hier toe met weinig succes. 

Spanje is goed voor de kweek van bijna een derde van alle in de EU gekweekte aardbeien (waarvan 97% in dit gebied). Jaarlijks produceert Andalusië 240.000 ton van dat 'rode goud', goed voor meer dan 500 miljoen euro aan inkomsten.

Droogte

Het Doñana nationaal park in Andalusia kampt al enkele jaren met droogte. Het is het belangrijkste drasland van Spanje en een van de grootste van Europa. De streek kent een grote biodiversiteit en diverse waardevolle ecosystemen. De regio is ook van groot belang voor trekvogels die een tussenstop houden tijdens hun reis van zuid naar noord. De regenval in het gebied neemt al jaren af. Daardoor is de grondwaterstand alarmerend laag en staan moerassen in de ruime regio kurkdroog.

Bron: Eigen berichtgeving / Compact

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek