Droogte in Spanje bedreigt productie van olijfolie

De droogte die Spanje al een tijd in haar greep houdt, is slecht nieuws voor de productie van olijfolie in het land. Als de weersomstandigheden niet snel veranderen, wordt de oogst volgens boeren dit jaar "een catastrofe". Daardoor dreigt olijfolie ook in de supermarkt een stuk duurder te worden.

9 mei 2023  – Laatste update 9 mei 2023 13:52
Lees meer over:
olijfboom-1280

Maandag werd bekend dat de afgelopen maand april de warmste ooit gemeten was in Spanje. Daarnaast viel er met 14,2 millimeter regen nog geen kwart van de normale neerslag in april. De voorbije maand was daarmee de droogste april sinds het begin van de metingen in 1961, aldus de Spaanse weerdienst Aemet. Het probleem speelt echter al langer, zegt Cristobal Cano van de boerenvakbond UPA in Andalusië. "Sinds januari heeft het amper geregend. De grond is erg droog. Als er niet radicaal iets verandert in de komende weken, wordt het een catastrofe."

Spanje is jaarlijks goed voor 50 procent van de totale olijfolieproductie ter wereld, wat overeenkomt met zo'n 3 miljard euro aan exportinkomsten. Door de extreem hoge temperaturen en een gebrek aan regen lag de productie in 2021-2022 al meer dan de helft lager dan normaal. De kans bestaat dat dit scenario zich dit seizoen opnieuw voordoet. "Kijkend naar de vooruitzichten, lijkt het bijna al een gegeven dat het opnieuw een slecht jaar wordt", verwacht Rafael Sánchez de Puerta van Dcoop, de grootste olijfcoöperatie van Spanje. "We kunnen best omgaan met één moeilijk jaar, dat is onderdeel van de natuurlijke groeicyclus. Maar twee jaar op rij wordt een ramp. Veel olijfgaarden staan op omvallen."

Niet alleen voor de boeren zelf, maar ook voor de consument is het een somber vooruitzicht. "De wereldwijde prijs van olijfolie is zwaar afhankelijk van Spanje", zegt directeur Rafael Pico van Asoliva, de Spaanse vereniging voor producenten en exporteurs van olijfolie. De afgelopen maanden is de prijs al omhoog gegaan. Medio april kostte een ton olijven 5.800 euro, terwijl voor diezelfde hoeveelheid in januari nog 5.300 euro betaald werd. In januari 2022 was de prijs voor een ton olijven nog 3.500 euro.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek