"Smokkel van vogels groter gevaar dan trekvogels"
nieuwsIn Roemenië werden bij drie eenden antistoffen ontdekt die in verband werden gebracht met vogelgriep. Toch is er nog geen rechtstreeks verband tussen de sterfte van de vogels en de eventuele aanwezigheid van antistoffen tegen vogelgriep, zo verduidelijkte het Voedselagentschap maandag. De Europese Commissie heeft experten ter plaatse gestuurd om te onderzoeken of de sterftegevallen te wijten zijn aan vogelgriep.
In het noordwesten van Turkije werd op gestorven kalkoenen effectief vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Tot welk N-type het virus behoort en of er gelijkenis is met het H5N1-virus in Zuidoost-Azië is nog niet geweten. "De vaststelling van laag-pathogene vogelgriep is in dit gebied niet uitzonderlijk bij kalkoenen. Deze vogelsoort is er bijzonder vatbaar voor", luidt het bij het Voedselagentschap.
In België blijft het agentschap intussen stalen nemen van wilde vogels. "De nadruk van deze 'monitoring' ligt op de meest relevante wilde vogelsoorten als eenden, ganzen en meeuwen", klinkt het. Totnogtoe werden al 400 stalen genomen, maar er zijn nog geen volledige resultaten beschikbaar. Daarnaast besliste het agentschap ook om de screening van gedomesticeerd gevogelte met vrije uitloop uit te breiden naar gevogelte in alle pluimveebedrijven die zich in risicogebieden bevinden. Dat zijn gebieden die zich binnen een straal van 1 km van rust- en doortrekplaatsen voor migrerende watervogels bevinden.
Hugues Fanal meent echter dat trekvogels niet het grootste probleem vormen. "Het grootste risico op besmetting zit momenteel in het pluimvee dat via het weg-, spoor-, of luchtverkeer wordt verhandeld. De trekvogels zijn de zondebok geworden omdat het voor de autoriteiten makkelijker is te praten over een natuurlijk risico waar ze geen controle over hebben, dan over een controle op de handel in vogels die in realiteit slecht beheerd wordt", aldus Fanal.
Volgens de KBVBV-directeur is de beslissing van de Europese Commissie om de invoer van levende vogels en pluimvee uit Turkije te verbieden "dwaas", omdat ze de situatie louter land per land bekijkt, terwijl het om een globaal probleem gaat. "Smokkelaars gaan toch altijd een manier vinden om deze risicovogels te transporteren via andere landen. Thailand kan zo bijvoorbeeld vogels naar Afrika verzenden en ze vervolgens naar de Europese landen laten overbrengen. Bovendien is de wet niet overal in Europa even streng. Op de luchthaven van Rome worden soms vogels doorgelaten die er eigenlijk niet in mogen", klinkt het nog.
"Wij zijn voorstander van een verbod op handel in alle vogels die in de wilde natuur werden gevangen. De Europese ordediensten en douanediensten moeten meer middelen krijgen om tegen de handel in wilde dieren op te treden. De Europese Unie moet middelen ter beschikking stellen om de vogelgriep te bestrijden vóór en niet nadat ze onze grenzen heeft bereikt", meent Fanal.
Bron: Belga