Restanten van 2.000 jaar oude boerderij teruggevonden in Wilrijk

Een bijzondere vondst in het Antwerpse Wilrijk. Archeologen hebben er overblijfselen van een boerderij uit de ijzertijd blootgelegd.

22 februari 2021  – Laatste update 22 februari 2021 11:25
Lees meer over:
raap-archeologie-FlorisBeke-1250

Hoewel het niet de eerste keer is dat een boerderij uit de ijzertijd gevonden wordt, gaat het in dit geval toch om een unieke ontdekking. Veel elementen van de woning zijn immers goed bewaard gebleven én de site was ook niet “gecontamineerd” door andere periodes. Opmerkelijk is dat het grondplan zeer goed zichtbaar is. Zo zijn de kuilen, waarin de houten steunpalen stonden, terug te vinden in de bodem.

“Dit soort paalkuilen is nog al eens gevonden”, vertelt Floris Beke van RAAP België. “Maar meestal gaat het dan alleen om de rij kuilen, waarin de palen stonden die de nok ondersteunden. Hier waren ook alle kuilen voor de wandpalen goed te zien. We konden bijvoorbeeld perfect zien waar de ingang was.”

De archeologen ontdekten ook de haard, die in een kuil gemaakt was aan de linkerkant van het gebouw. “Aan de andere kant zal dus waarschijnlijk het vee gestaan hebben”, aldus Beke. “In die haard lagen ook nog potscherven en een laag as. Voedselresten blijven normaal niet goed bewaard. Maar als ze verkoold zijn of aangebakken in een pot, kunnen we wel ontdekken wat de inwoners gegeten hebben.”

Een derde pluspunt is de ontdekking van de waterput omdat de zaden van de omliggende vegetatie erin gevallen zijn. “Als die op de oppervlakte blijven liggen, vergaan ze. Maar als ze diep in de put gevallen zijn en die put geraakt bedekt, kan er geen zuurstof aan en blijven ze bewaard. Met bodemstalen kunnen we dus bepalen welke vegetatie hier geheerst heeft”, zegt Beke.

De wetenschappers vermoeden dat de boerderij door Galliërs gebruikt werd

Periode voor Christus

Het komende jaar worden de overblijfselen onderzocht in laboratoria. Die moeten veel vertellen over de periode dat de boerderij in bedrijf was. Voor een exacte bepaling zullen de archeologen koolstofdatering inschakelen.

De ijzertijd liep van 800 tot 57 voor Christus, er zit dus wat speling op de bepaling van het precieze jaartal. Het is de periode dat Julius Caesar in onze contreien aanwezig was. De wetenschappers vermoeden dat de boerderij door Galliërs gebruikt werd.

De vondst kwam begin februari aan het licht bij opgravingen die voorafgingen aan de bouw van een nieuw complex in Wilrijk. Bij dit soort projecten is het namelijk verplicht om uit te zoeken of een archeologisch bodemonderzoek aan de orde is. Het is dankzij die verplichting dat deze waardevolle ontdekking plaatsvond.

Bron: Gazet van Antwerpen

Beeld: RAAP - Floris Beke

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek