"Resistente bacteriën zetten hun opmars voort"
nieuwsBacteriën die aanwezig zijn bij mensen, dieren en in voeding zijn meer en meer resistent tegen de meest courante antibiotica. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Controle (ECDC). De wetenschappers waarschuwen onder meer voor een alarmerend hoge resistentie bij Campylobacter tegen ciprofloxacin, een erg belangrijk antibioticum voor de menselijke geneeskunde. Ook Salmonellabacteriën ontwikkelen een steeds bredere resistentie tegen allerhande ziektebestrijdingsmiddelen.
De resultaten van de laatste studie over antibioticaresistentie die EFSA en ECDC uitvoerden onderstrepen nog maar eens het risico dat antimicrobiële resistentie vormt voor de menselijke en dierlijke gezondheid. Op het vlak van voedselveiligheid is de hoge resistentie die aanwezig is bij Campylobacter en Salmonella zonder meer onrustwekkend, zo klinkt het. Daarbij vallen ook sterke regionale verschillen te noteren. Zo werden de hoogste resistentieniveaus waargenomen in Oost- en Zuid-Europa.
Bij 70 procent van de onderzochte braadkippen werd in de Campylobacter-bacteriën een “hoge tot extreem hoge” resistentie tegen gangbare antibiotica als ciprofloxacin aangetroffen. Bij mensen gaat het om 60 procent. Ook voor Salmonella – na Campylobacter de belangrijkste oorzaak voor ziekten die via voeding worden overgedragen – liggen de resistentiecijfers hoog. “Elk jaar sterven er in Europa 25.000 mensen door resistentie tegen antibiotica”, aldus Vytenis Andriukaitis, Europees commissaris voor Voedselveiligheid. “Maar dit is uiteraard een globaal probleem waar enkel globale oplossingen soelaas kunnen bieden.”
Lees het volledige rapport hier en bekijk hier de EFSA-video over antibioticaresistentie.