header.home link

Premier India trekt omstreden landbouwwetten in

23 november 2021

De Indische premier Narendra Modi verraste vorige week vriend en vijand door in een livespeech op televisie zijn verontschuldigingen aan te bieden en een streep te zetten onder de omstreden landbouwwetten waarmee zijn regering de Indische landbouw wilde moderniseren.

Lees meer over:

"We hebben besloten de drie landbouwwetten in te trekken. We zullen het constitutionele proces voor de intrekking van deze drie wetten starten tijdens de parlementaire zitting die eind deze maand begint," zei premier Modi in een toespraak tot de natie. De landbouwhervormingen werden in september 2020 goedgekeurd om landbouwers in staat te stellen hun producten te verkopen aan kopers van hun keuze, in plaats van zich uitsluitend te wenden tot door de staat gereguleerde groothandelsmarkten met minimumprijzen. De landbouwwetten moesten India's notoir inefficiënte landbouwsector te moderniseren.

Het parlement keurde de wetten in september vorig jaar goed, maar de invoering ervan bleef uit. Er volgden grote boerenprotesten in heel India. Daarbij werden wegen geblokkeerd door diverse landbouwvoertuigen. Ook werden er hongerstakingen en sit-ins gehouden. Bij de acties zijn meerdere doden gevallen. Tienduizenden boeren hadden hun tenten opgezet aan de rand van hoofdstad New Delhi. Daar zitten ze tot op de dag van vandaag. “Ga naar huis en laten we een nieuwe start maken”, zei de Indiase premier. Hij verzekerde de boeren dat in de komende legislatuur het proces in gang zou worden gezet om de wetten in te trekken.

Pijnlijke knieval

Modi's verontschuldigde zich niet zozeer voor de wetten zelf, maar voor de 'tekortkomingen' die er 'misschien' van de kant van zijn regering waren geweest om de wetten aan de boeren uit te leggen. Het lukte zijn regering niet om een antwoord te vinden op de boerenopstand die ook internationaal veel aandacht kregen.

De ommezwaai niet los worden gezien van de naderende verkiezingen in Punjab en Uttar Pradesh, twee agrarische deelstaten waar de boeren een belangrijk front vormen. Zij voerden daar fel campagne tegen de BJP.

Bron: NRC / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek