header.home link

Opnieuw geval van vogelgriep in noorden van Frankrijk

6 december 2021

In het noorden van Frankrijk is dit weekend opnieuw een geval van vogelgriep opgedoken. De besmetting werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in de grensgemeente Winnezele, vlakbij de West-Vlaamse gemeente Watou. Dat heeft de prefectuur van het Noorderdepartement bekendgemaakt.

Lees meer over:

Om verdere besmetting te voorkomen, zullen de dieren op het bedrijf worden afgemaakt en het bedrijf zelf wordt gedesinfecteerd. Een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer zijn ingesteld. "We onderzoeken momenteel nog twee andere vermoedelijke gevallen van vogelgriep in de beschermings- en bewakingszone", meldt de prefectuur.

Op 26 november dook het eerste geval van vogelgriep op in een legbatterij in de gemeente Warrem, dichtbij de Belgische grens. Ook enkele West-Vlaamse gemeenten namen bijkomende maatregelen. In Warrem ging het om de H5N1-variant van de griep. De prefectuur gaf geen verdere details over het type griep dat opdook in het bedrijf in Winnezele.

Sinds begin augustus zijn er "talrijke uitbraken van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels of in pluimveebedrijven in Europa, vooral aan de Noordzee en de Baltische kust. De laatste maanden hebben gezondheidsautoriteiten in verschillende lidstaten (Nederland, Duitsland, Italië, enz.) uitbraken gemeld bij pluimveebedrijven (kalkoenen, slacht- en legkippen)", schrijft het Franse ministerie voor Landbouw op zijn site.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek