nieuws

Oost-Vlaanderen lanceert startersgids bezoekboerderij

nieuws

De provincie Oost-Vlaanderen heeft een brochure gepubliceerd waarin het landbouwers tips geeft die willen starten met landbouweducatie. Bij de start van een bezoekboerderij komt veel kijken. De brochure wil de boeren op pad helpen door na te gaan wat haalbaar is en hoe een concreet plan op papier kan gezet worden.  

23 december 2021  – Laatst bijgewerkt om 23 december 2021 17:09

"Land- en tuinbouwers die kinderen of volwassenen willen informeren over waar hun eten vandaan komt of die bezoekers willen laten meekijken achter de schermen van hun bedrijf, denken er vooraf best grondig over na. De brochure zet hen op weg om na te gaan wat haalbaar is voor hun bedrijf en om een concreet plan op papier te zetten."

Met deze woorden kondigde Leentje Grillaert, gedeputeerde Landbouw en Platteland in Oost-Vlaanderen de startersgids “Een bezoekboerderij of bezoekserre, iets voor jou?” aan. In de gids worden praktische tips meegegeven aan landbouwers die willen starten met landbouweducatie.

Begin altijd met een plan

Het begint volgens de opstellers van de gids met het maken van een plan waarin de landbouwer aangeeft welke doelgroepen hij bijvoorbeeld wil aanspreken. Wat zijn de sterke en unieke punten van het bedrijf die je voor het voetlicht wil brengen en zijn er aanpassingen nodig om bezoekers te kunnen ontvangen? Behalve sociaal-educatieve vaardigheden spelen financiën dus mogelijk ook een rol. 

Ook de veiligheid van bezoekers is volgens de provincie Oost-Vlaanderen een aandachtspunt. Bij het starten van een bezoekboerderij of bezoekserre is een veilige omgeving voor bezoekers essentieel. Vaak zijn deze niet vertrouwd met het leven en werken op de boerderij en hebben ze geen oog voor potentiële gevaren. Ook het keuren van speeltoestellen op het bedrijf is essentieel, net zoals de aanwezigheid van een EHBO-kist. In geval van bezoek licht je best op voorhand de verzekering in.

Bezoekboerderij

Bepaal de prijszetting

Wat betreft de prijsvorming voor boerderijbezoeken is het aanbod doorslaggevend, lezen we in de brochure. Voor het bepalen van het bedrag per bezoeker wordt ook aangeraden een verkennend onderzoek te doen in de buurt bij andere educatieve boerderijen. Bij de prijszetting moet ook rekening gehouden worden met de tijd en het materiaal dat je nodig hebt om zo’n bezoek te organiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kostprijs van een proevertje.

Ook reikt de gids marketingtips aan. Eigen communicatiekanalen, zoals een gemakkelijk te beheren website, sociale media of een folder kan helpen om de zichtbaarheid te vergroten. Ook heeft Oost-Vlaanderen in de vorm van Beleef de Boerderij een netwerk dat gebruikt kan worden om de boerderij onder de aandacht van de doelgroep te brengen.  Bij dit netwerk is een 80-tal land- en tuinbouwbedrijven aangesloten met een educatief nevenaanbod.

Het netwerk is ook een project van Oost-Vlaanderen en is erop gericht om het imago van de land- en tuinbouw te versterken en boer en burger dichter bij elkaar te brengen. Om dit tot stand te brengen, geeft de brochure ook deze communicatietip mee: “Schets een realistisch beeld van de hedendaagse land- of tuinbouw Zorg dat alle aspecten van leven en werken op de boerderij aan bod komen. Laat je bedrijf zien zoals het is. Zet voor je bezoekers de hedendaagse land- en tuinbouw in de kijker (denk ook aan duurzaamheid). Verwijs duidelijk naar de rol van de land- en tuinbouw in de maatschappij. Leg de link tussen de boer of tuinder en het eten op je bord.”

De brochure 'een bezoekboerderij of bezoekserre, iets voor jou?' kan hier gedownload worden.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek