Nieuwe uitbraak vogelgriep bij fazanten in Henegouwse Zinnik

Bij een fazantenpopulatie in Zinnik, in de provincie Henegouwen, is deze week vogelgriep uitgebroken. Binnen een straal van drie kilometer wordt gedurende vier weken de verspreiding van het virus gemonitord. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag.

18 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 20 november 2022 9:10
Lees meer over:
fazantvogelgrieppluimvee-1280

De uitbraak van het virus werd vastgesteld bij 5.500 fazanten in twee volières van 2,5 hectare. Een gespecialiseerd bedrijf heeft intussen al 600 kadavers geruimd. De jacht in de omgeving is voor vier weken opgeschort.

Alle houders van pluimvee worden er nogmaals ook aan herinnerd dat het vogelgriepvirus onder wilde vogels sterk circuleert. Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels in de afgelopen weken blijft hoog. Het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet door contact met wilde vogels, blijft dan ook groot.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Wandelaars die een dode, wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Zoo van Berlijn gesloten door de vogelgriep

De zoo van Berlijn is vrijdag gesloten doordat er een geval van vogelgriep werd vastgesteld, zo bevestigde een woordvoerder van de stad. Bezoekers werden in de loop van de voormiddag naar buiten geleid.

Wanneer de dierentuin, een belangrijke toeristische attractie in de Duitse hoofdstad, opnieuw zal opengaan, is niet bekend. Volgens lokale media zou het nog weken kunnen duren.

De zoo van Berlijn is de oudste en populairste dierentuin van Duitsland. Onlangs stierf er een Afrikaanse watervogel, en die blijkt nu besmet met de vogelgriep. Andere vogels zullen worden getest en men bekijkt of er ook maatregelen voor de andere dieren nodig zijn.

Over het virus

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek