Nieuwe, complexe registratie van pachtvergoeding alweer geschrapt

De belastingbrief invullen wordt voor vele landbouwers een stukje eenvoudiger. De nieuwe registratieverplichting om betaalde pachtvergoedingen voor landbouwgrond als beroepskost in te brengen bij de belastingaangifte, wordt al geschrapt. Agrofront noemde deze verplichting eerder al “onwerkbaar”, gezien het leidt tot een grote administratieve overlast.

22 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 februari 2024 19:23 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Van Peteghem ©Ruben De Keyzer

Het Agrofront van Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en het Waalse FWA roept minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en de regering donderdag op om de aanpassing snel door te voeren. Eind vorig jaar nam de Kamer een wet aan met diverse fiscale bepalingen. Eén van de artikels brengt bijkomende verplichtingen met zich mee voor wie huur of pacht als beroepskost wil aftrekken van de belastingen.

Volgens de landbouworganisaties zou dit leiden tot zware administratieve kopzorgen. "Omdat het eigenaarschap heel erg versnipperd weet de landbouwer niet altijd wie effectief de eigenaar is, laat staan dat hij er het rijksregisternummer van kent, bijvoorbeeld in een situatie van onverdeeldheid of wanneer het patrimonium van een eigenaar beheerd wordt door een rentmeester, zaakwaarnemer of notaris", meldt ABS. Het kabinet-Van Peteghem volgde deze bekommernissen en besluit om deze nieuwe regelgeving te schrappen.

Landbouw anders dan andere sectoren

Het kabinet beaamt dat de situatie in de landbouwsector verschilt van die in andere sectoren. Pakweg omdat het vaak om mondelinge overeenkomsten gaat, er soms bijzonder veel eigenaars van een stuk landbouwgrond zijn, en de boer niet alle effectieve verpachters kent na bijvoorbeeld overerving. Bovendien bestaat een bewerkt perceel vaak uit verschillende kadastrale percelen. "Deze elementen maken dat de administratieve last die gepaard gaat met de aangifteverplichting disproportioneel is, en bijgevolg een vrijstelling rechtvaardigt”, meldt het kabinet-Van Peteghem.

"Op basis van deze besprekingen is er een solide oplossing uitgewerkt waardoor voor de landbouwer-pachter in de praktijk alles bij het oude blijft en er geen enkele bijkomende ficheverplichting ontstaat voor deze goederen", reageren de landbouworganisaties tevreden in een persbericht.

"Minder administratieve lasten"

In het licht van het aanhoudend boerenprotest krijgt ook minster van Landbouw David Clarinval (MR) een pluim voor zijn bijdrage, omdat het een verlichting van de administratieve lasten is.

Clarinval is tevreden dat hij gehoord is, "want op administratief vlak zou de impact van de maatregel enorm geweest zijn", klinkt het in een reactie. "Voor talloze landbouwers was het inderdaad onhaalbaar om de ingevoerde verplichting te respecteren. Wanneer ze gronden huren, zouden ze informatie overgemaakt moeten hebben waarvan ze in de praktijk geen weet hebben. Ik had dus aan de minster van Financiën gevraagd om deze bijkomende administratieve belasting niet in te voeren voor onze landbouwers."

Nationale landbouworganisaties in overleg om papierwerk te vereenvoudigen
Uitgelicht
De Vlaamse en Waalse landbouworganisaties hebben vrijdag in een overleg met de federale diensten waarvan landbouwers veel papierwerk krijgen, besproken hoe ze die administrati...
17 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek