header.home link

Neerslag meer dan welkom voor lage grondwaterstanden

9 maart 2023

De grondwaterstanden zijn in heel Vlaanderen gedaald, na een opvallend droge maand februari. Dat blijkt uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De voorspelde regen begin maart is meer dan welkom.

Lees meer over:
regen-water-grondwaterpeil-laarzen-plas-1280

Bij de metingen op 5 maart bleek op 82 procent van de meetpunten het freatisch grondwater, dat is de bovenste waterlaag, laag (29 procent) of zeer laag (53 procent) te staan voor de tijd van het jaar. Een maand eerder ging het nog maar om 37 procent van de plaatsen. Slechts bij 17 procent was het peil normaal.

Volgens de VMM was er in januari nog over een verbetering in het freatisch grondwater. Nu is het 14-daagse gemiddelde bijna overal in Vlaanderen weer naar beneden gegaan, tot lage gemiddelden op 91 procent van de meetpunten.

"De tijd om water snel naar zee te voeren ligt definitief achter ons", reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ze wijst daarom nogmaals op het belang van de Blue Deal, die Vlaanderen weerbaarder moet maken tegen droogte. Een week geleden keurde de Vlaamse regering principieel het peilbesluit goed. "Dat zijn afspraken tussen lokale actoren over het regelen van pompen en stuwen. Zo beïnvloeden we het oppervlaktewater en onrechtstreeks de grondwaterstanden in een gebied."

Uitgelicht
Een winterse hittegolf, warmterecords die her en der sneuvelden… De weersomstandigheden worden in verschillende Europese landen met argusogen gevolgd. In Zwitserland waarschuw...
6 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek