Nederlandse landbouworganisaties dreigen met rechtszaak tegen afroming productierechten

nieuws

Voor Nederlandse veehouders markeert 1 januari niet alleen de start van een nieuw jaar, maar ook de invoering van hun aangescherpte meststoffenwet. Zo zullen onder meer de dierrechten in de varkens- en pluimveehouderij afgeroomd worden. Voor vier landbouworganisaties is dit een onverteerbare maatregel omdat de varkens- en pluimveehouderij al jaren onder hun mestproductieplafond blijven. Ze schermen met juridische stappen als de maatregel niet teruggeschroefd wordt. 

27 december 2024 Jozefien Verstraete
pluimveeophokplichtvogelgriep

De hernieuwde meststoffenwet is bedoeld om de nationale mestproductie te verminderen en te voldoen aan de Europese derogatiebeschikking en de Nitraatrichtlijn. De derogatie – een uitzondering op de norm van 170 kilogram stikstof per hectare – vervalt voor Nederland in 2026. Samen met Ierland is Nederland het laatste land dat nog een derogatie toegekend kreeg van de EU.

Eén van de aanpassingen aan de Nederlandse mestregelgeving is een verlaging van de nationale en sectorale mestproductieplafonds voor stikstof- en fosfaat, met respectievelijk ruim 10 en 20 procent. Daarnaast wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd om die verlaagde mestproductieplafonds te realiseren. Zo komt er een afroming bij de overdracht van productierechten in de veehouderij: fosfaatrechten in de rundveesector worden met 30 procent afgeroomd, terwijl in de varkens- en pluimveesector 22 procent en 13 procent van de productierechten worden ingeleverd. Overdrachten binnen familieverband zijn vrijgesteld van afroming. Daarnaast zijn er ook specifieke regelingen voor leaseconstructies. 

“Goed gedrag afgestraft” 

De Nederlandse landbouworganisaties voor de pluimveehouderij (LTO/NOP/NVP) en de producentenorganisatie voor de varkenshouderij (POV) noemen de maatregelen  buitenproportioneel. POV-voorzitter Linda Verriet: “Zowel de varkens- als de pluimveehouders voldeden aan de regels en bleven al langer binnen hun wettelijke mestproductieplafond. Nu worden zij alsnog geconfronteerd met een opgave om landelijke doelen te halen. Dit is oneerlijk.” 

“Goed gedrag uit het verleden wordt gestraft nu beide sectoren daadwerkelijk per 1 januari gekort gaan worden”, stelt Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP in een persbericht. 

Terugschroeving of rechtszaak 

De komende maanden wordt in Nederland duidelijk wat het resultaat is van de vrijwillige stoppersregelingen en of de sectorplafonds ook opnieuw worden overschreden in 2025. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) zou dan kijken of ze de afroming terugdraait of stopzet. De landbouworganisaties blijven sceptisch. “Mocht afroming doorgaan, dan zijn er goede mogelijkheden om dat aan te vechten”, concluderen ze. “De voorbereidingen voor de rechtszaak worden daarom in gang gezet.” Half februari wordt het definitieve besluit verwacht. 

Nederlandse landbouwminister komt met verrassend mestplan op de proppen
Uitgelicht
In Nederland heeft landbouwminister Femke Wiersma (BBB) haar mestplan voorgesteld. Daarbij neemt ze enkele grote lijnen over van het plan van haar voorganger Piet Adema (CU)....
13 september 2024 Lees meer

Bron: Nieuwe Oogst / Eigen berichgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek