Nederlands-Belgische joint venture ziet volop kansen voor robots in de tuinbouw
nieuwsHet personeelstekort in de land- en tuinbouw is nijpend en zal in de toekomst alleen maar verder oplopen. “Het huidige systeem heeft een vervaldatum, dat van ons niet”, vertelt Tom Coen, zaakvoerder van het Leuvense Octinion dat zich toelegt op het ontwerp en de bouw van robots voor de tuinbouw. Om de toenemende vraag beter het hoofd te bieden, gaat het een fusie aan met het Nederlandse Priva.
De Belgische R&D-groep Octinion en het Nederlandse technologiebedrijf Priva gaan hun robotica-activiteiten voor de tuinbouw bundelen en zijn een joint venture aangegaan onder de naam Priva Kompano. Door het samenvoegen van kennis en technologie menen beide bedrijven sterker te staan in de groeiende wereldwijde markt van tuinbouwrobotica.
Zowel Octinion en Priva hebben hun eerste robots voor de tuinbouw al uitgebracht. Zo lanceerde Octinion enige jaren geleden een aardbeienplukrobot, genaamd Rubion, en ontwierp het eveneens een UV-C-robot ter bestrijding van ziektes in de serre. Priva op haar beurt lanceerde recent een bladsnijrobot voor de tomatenteelt.
Het huidige arbeidssysteem heeft een vervaldatum, dat van robots niet
Waar Priva een technologiebedrijf is met een wijdverspreid, mondiaal netwerk in de glastuinbouw, is Octinion een relatief nieuwe speler op de markt. “Octinion is een groep van innovatieve R&D-bedrijven gespecialiseerd in mechatronische productontwikkeling met toepassingen in biologisch materiaal, voornamelijk actief in de landbouw- en voedingsindustrie”, verduidelijkt het bedrijf dat sinds 2009 bestaat en zo’n 50 medewerkers op de loonlijst heeft staan.
Wereldwijde vraag naar robots in tuinbouw
Volgens Priva Kompano tonen demografische en socio-economische cijfers aan dat het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw een beperkende factor is voor groei. Dit leidt tot een stagnatie van de voedselzekerheid. “Telers geven aan behoefte te hebben aan nieuwe mogelijkheden om handmatige en repetitieve (pluk)activiteiten te automatiseren en daarmee de kwaliteit van de oogst te optimaliseren”, klinkt het.
Tom Coen, oprichter van Octinion en CEO van Priva Kompano, legt uit: “Als je mee wil op de kar van duurzaamheid is het een must om de huidige arbeidsstructuur onder de loep te nemen.” Hij doelt onder andere op de inzet van Oost-Europese seizoensarbeiders. “Deze landen ontwikkelen zich ook verder economisch, met als gevolg dat ze op termijn niet meer willen komen om hier tuinbouwwerk uit te voeren. Het huidige arbeidssysteem heeft kortom een vervaldatum, dat van ons niet.”
Om die reden is wereldwijd een race gaande om (pluk)robots te ontwikkelen. Coen geeft aan dat het aanbod de vraag op het moment niet kan volgen. Op de GreenTech beurs in Amsterdam eind vorige maand had robotisering dan ook een centrale plaats op de beursvloer en presenteerde ook het Nederlandse VDL en Bosman Van Zaal een vooruitblik op haar toekomstige bladkniprobot. Andere technologiebedrijven richten zich op de ontwikkeling van een appelplukmachines.
"Geen kostenbesparing maar garantie van continuïteit"
Volgens Coen moet een robot niet gezien worden als een manier om geld te besparen. “De kosten voor de robot liggen op hetzelfde niveau als de arbeidskosten. Waar het in essentie om gaat, is dat je met de robot de continuïteit van arbeid, flexibiliteit en kwaliteit waarborgt. Daar hangt het overleven van een teler van af.”
Alhoewel het samengaan van de Nederlandse en Belgische technologiebedrijven nog maar recentelijk beklonken is, staan er al tal van innovaties op de planning. Zo wil de joint venture de bladsnijmachine voor de tomatenteelt ook uitrollen naar de komkommerteelt. Daarnaast ziet Coen nog mogelijkheden voor robots die spuitactiviteiten uitvoeren. “En ook werken we aan een oogstmachine die andere vruchten kan plukken dan aardbeien.”
Bron: Eigen berichtgeving