header.home link

Na 200 jaar weer wolf gezien op steenworp van Brussel

20 januari 2022

In het begin van de 19de eeuw werd nog melding gemaakt van een ‘wolvenplaag’ in Brabant, maar in de decennia erna werd het dier in heel België uitgeroeid. Op beelden van eind vorig jaar is te zien hoe een jonge, zwervende wolf een drukke baan in Heverlee oversteekt.

Lees meer over:

Welkom Wolf kreeg eind vorig jaar een video toegestuurd waarop een wolf te zien is die het kruispunt van de Geldenaaksebaan met de Meerdaalboslaan N25 (de expresweg van de E40 naar de Tiensesteenweg) in Heverlee oversteekt. Het dier kwam om 6u07 van het Researchpark Haasrode en verdween in de richting van de Ambachtenlaan en Heverleebos.

De waarneming gebeurde op 30 december 2021, maar de beelden zaten 3 weken 'ondergedoken' in de spambox van het Meldpunt Welkom Wolf. “Het gaat met zekerheid om een jonge zwerver, dus geen gevestigde wolf maar een doortrekker”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Toch is deze historische wolvenmelding niet helemaal onverwacht. Op 19 december werd in Tielt-Winge een dode ree ontdekt met een duidelijke halsbeet, zowat de handtekening van een wolf. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek onderzoekt nu de DNA-stalen die ter plaatse verzameld werden.

Landschap vzw en Welkom Wolf roepen iedereen op om mogelijke waarnemingen van wolven (ook onzekere) te blijven melden. Dat kan via 0495-32 53 30 of wolven@landschapvzw.be. Op de website www.welkomwolf.be vind je nog veel meer informatie over wolven en hun comeback naar onze streken.

Bron: Welkom Wolf

Beeld: Welkom Wolf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek