Mort Subite moet uitbreiden door succes fruitbieren
nieuwsBrouwer Alken Maes investeerde de afgelopen twee jaar al meer dan 3 miljoen euro in de brouwerij. In die periode werd de capaciteit al opgetrokken van 55.000 tot 70.000. Er werd ook flink geïnvesteerd in de optimalisering van het authentieke karakter van de bieren en van de traditionele productiemethode. De Mort Subite-brouwerij behoort immers tot het selecte kransje van brouwerijen dat op artisanale wijze lambiek produceert.
"Met die modernisering en uitbreiding wilden we in de eerste plaats de authenticiteit en de kwaliteit garanderen van het productieproces en de bieren", zegt plantmanager Bruno Reynders. "De modernste technologieën maken het mogelijk de kwaliteit voortdurend te verbeteren. Tegelijk komen de ingrepen het milieu en de productveiligheid ten goede".
In januari werden een nieuwe filterzaal en blendinginstallatie in gebruik genomen. Die mengt de fruitbieren volgens de hoogste kwaliteitsnormen. De brouwerij kreeg daardoor een tijd geleden als eerste Lambiek-brouwerij het ISO 9001-2000 certificaat. Verder kreeg Alken-Maes als eerste ook een GMP-certificaat, dat de volledige traceerbaarheid garandeert van nevenstromen - draf en gist - van de brouwerij naar de veevoederindustrie.
Het dispuut dat de brouwerij vorig jaar had met het Voedselagentschap over het productieproces van de lambiekbieren en het gebruik van de houten vaten, is daarmee definitief van de baan. Bovendien werden de Xtreme framboise en Xtreme kriek zopas in London door de Brewing Industry uitgeroepen tot de twee beste fruitbieren.
Nu produceert de brouwerij op jaarbasis 60.000 hectoliter -tegen de zomer zal dat 70.000 hectoliter zijn -, waarvan zo'n 15 procent geuze en 40 procent kriek. De rest zijn de fruitbieren.
Bron: Belga