header.home link

Mannelijke wolf verdrinkt in Albertkanaal in Kuringen

3 januari 2022

Ook in het nieuw jaar laten de wolven van zich horen. In het Limburgse Kuringen verdronk zondagnamiddag een mannetjeswolf in het Albertkanaal. Het zou gaan om een zwervende wolf die de dagen voordien in het zuiden van Limburg is gespot. Wellicht geraakte de wolf niet meer uit het kanaal door de hoge betonnen oevers.

Lees meer over:
verdronken wolf Kuringen_Welkom Wolf

Het was een bijzonder druk weekend bij Welkom Wolf, de vzw die de wolvenbewegingen in Vlaanderen op de voet volgt. Het Belgisch-Nederlandse grensgebied rond Kalmthout en Essen lijkt de nieuwe thuis te worden van wolf Klaas. Even leek het of ook de zogenaamde ‘havenwolf’, ook wel Asterix genoemd, er zou kunnen aarden, maar uiteindelijk besloot die laatste verder te trekken. “Beiden wolven vertoefden dagenlang bij elkaar, maar mogelijk zijn ze van hetzelfde geslacht of was er geen match”, vertelt Jan Loos van Welkom Wolf.

Asterix kruiste de E19 en zette koers naar Rijkevorsel, waar hij verschillende keren werd gezien tijdens de oudejaarsnacht. Een dag later maakten nog meerdere mensen nog foto’s en video’s van een wolf in Kasterlee. Het lijkt aannemelijk dat het om dezelfde wolf gaat, stelt Welkom Wolf.

Waarneming van een wolf in Kasterlee:

Tegelijk werd ook een zwervende wolf gespot in Sint-Truiden en Nieuwerkerken in Zuid-Limburg. Die liet zich ’s avonds nog opmerken in Stevoort en Kuringen, nabij Hasselt. Daar kruiste hij met succes de E313. Daarna werd het heel stil. “We kregen geen waarnemingen meer en nu weten we waarom. De wolf heeft een inschattingsfout gemaakt”, aldus Loos. Het dier heeft het Albertkanaal willen oversteken, maar dat werd hem fataal. Wolven zijn uitstekende zwemmers, maar de betonnen oevers hebben hem verhinderd om opnieuw aan wal te geraken.

Een voorbijganger zag het kadaver in het water liggen en sloeg alarm. Het dier is opgehaald door het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen en zal een grondige autopsie ondergaan. Er zal ook DNA-onderzoek gebeuren in het labo van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Dat moet ook uitsluitsel bieden of het gaat om één van de twee mannelijke jaarlingen gaat die de Limburgse roedel heeft verlaten.

Waarneming van een zwervende wolf in Sint-Truiden:

Bron: Eigen berichtgeving / VRT NWS

Beeld: Welkom Wolf vzw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek