Macron wil Farm to Fork aanpassen, Europese Commissie is verdeeld

De Franse president Emmanuel Macron wil productie weer prioritair maken boven de ecologische doelstellingen van de Green Deal. De Europese Commissie is verdeeld over de koers van vlaggenschip.

20 maart 2022  – Laatste update 21 maart 2022 5:42
Lees meer over:

Vorige week donderdag presenteerde Macron zijn plannen voor een “sterker Europa”, waarvoor landbouw en industrie cruciaal zijn. De Franse president gaat uit van strategische autonomie in die cruciale sectoren. In dat kader moet ook de Farm-to-Forkstrategie op de schop. Door de verstoring van de globale voedselketens lijkt de focus van Macron weer naar de productiekant te verschuiven. “Europa kan zich niet veroorloven om minder te produceren”, klonk het. Frankrijk levert vandaag ook de voorzitters van de Europese ministerraden. Het is de Franse minister van Landbouw Julien Denormandie die de belangrijke Europese landbouwraad van maandag zal voorzitten.

In het kader van de Europese top in Versaille vorige week was er al een passage opgenomen in de eindtekst van de Commissie die meer in de richting van de Franse visie gaat: “We zullen onze voedselzekerheid verbeteren door onze afhankelijkheid van geïmporteerde landbouwproducten en inputs af te bouwen.”

Hield Timmermans studie over effecten Farm to Fork maanden achter?
Uitgelicht
De Farm-to-Fork-strategie moest Europa klaar maken voor de gevolgen van de klimaatverandering. Verschillende studies tonen nu aan dat het vlaggenschip van de Green Deal waarsc...
7 oktober 2021 Lees meer

Verdeelde Commissie

Ook de Europese Commissie is ondertussen verdeeld over de toekomst van de Fark-to-Forkstrategie en de bredere doelstellingen van de Green Deal. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wil dat de pauzekop wordt ingedrukt, terwijl vicevoorzitter Frans Timmersmans juist wil doorzetten met de vergroeningsplannen.

Wojciechowski werd in de landbouwcommissie ondervraagd door parlementsleden van de centrumrechtse EVP-fractie over de plannen met de Richtlijn Bestrijdingsmiddelen en de Natuurherstelwet. Wojciechowski antwoordde daarop dat het landbouwbeleid de komende maanden gefocust moet zijn op de strategische plannen van de lidstaten binnen het kader van het GLB en dat er daar verder geen laag bovenop mag komen.

Frans Timmermans had eerder nog gepleit om de Farm-to-Forkstrategie onverkort aan te houden: “Geloof alsjeblieft in de illusie dat voedselproductie geholpen is door het minder duurzaam te maken, door de Farm-to-Forkstrategie niet door te voeren en door de landbouw niet meer duurzaam te maken op vlak van natuur en voedselproductie.”

De Commissie zal woensdag 23 maart een communicatie rondsturen over voedselzekerheid, oorspronkelijk zouden dan de Natuurherstelwet en de Pesticidenrichtlijn worden voorgesteld. Volgens de Europese nieuwswebsite Euractiv zwellen de geruchten aan over uitstel voor die twee projecten.

"Europese natuurherstelwet moet stevige ambitie tonen"
Uitgelicht
Samen met een hele reeks Europese milieu- en natuurorganisaties heeft de Belgische Biodiversiteitscoalitie een open brief geschreven naar Frans Timmermans, uitvoerend vicevoor...
17 december 2021 Lees meer

Biogrondstoffen

Een ander domein waar de Commissie naar alle waarschijnlijkheid aan de bak mag, is een versoepeling van de regels voor biologische productie. De biolegkippensector is enorm afhankelijk van de invoer van biologische zonnepit- en raapschilfers uit Oekraïne. In Nederland klinkt het dat er nog voor drie weken voorraad is en ook in België maken de inkopers van de biologische veevoederfabrikanten zich zorgen. Als er geen evenwaardige alternatieven gevonden worden dreigen er problemen met dierenwelzijn. In vele landen zitten de biolegkippen bovendien opgehokt door de vogelgriep wat alles nog meer op scherp zet.

De Groene Duitse landbouwminister Cem Özdemir pleit op EU-niveau daarom voor uitzonderingen voor biologische veehouders. Hij wil een gedeeltelijke vrijstelling (derogatie) zodat zij geen 100 procent biologisch voer voor hun dieren hoeven te gebruiken, zoals voorgeschreven door de nieuwe biologische verordening.

Duitsland versoepelt regels ecologisch aandachtsgebied voor meer veevoeder
Uitgelicht
Duitse landbouwers mogen hun ecologisch aandachtsgebied en braakliggende grond aanwenden voor voederproductie. Dat heeft de Duitse landbouwminister Cem Özdemir (Die Grünen) be...
14 maart 2022 Lees meer

Bron: Euractiv / Foodlog.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek