nieuws

Lijst Dedecker wil referendum over Visserijdok

nieuws
Lijst Dedecker start maandag in Oostende met het ophalen van handtekeningen om een referendum te organiseren over het Visserijdok. Er is in de badstad al enkele maanden commotie over de toekomstplannen van het dok. Het stadsbestuur wil het deels dempen om woningen te bouwen en als havenuitbreidingsgebied. De visserijsector en omwonenden zijn een petitie gestart tegen deze plannen, maar dat vindt men bij LDD geen goed idee. Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte zegt dan weer geen schrik te hebben van een referendum.
17 september 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Lijst Dedecker start maandag in Oostende met het ophalen van handtekeningen om een gemeentelijk referendum te organiseren over het Visserijdok. Dat heeft de lokale afdeling van de partij bekendgemaakt. Er is in de badstad al enkele maanden commotie over de toekomstplannen van het dok. Het stadsbestuur wil het deels dempen om woningen te bouwen en als havenuitbreidingsgebied.

De visserijsector en omwonenden zijn een petitie gestart tegen deze plannen. Plaatselijk LDD-voorzitter Yvan Broux vindt een petitie niet het beste middel. "We starten beter meteen met het verzamelen van handtekeningen op de officiële formulieren om een referendum aan te vragen. Vanaf maandag 22 september tot en met maandag 6 oktober zal een team van meer dan 20 LDD-mensen op pad gaan om de handtekeningen te verzamelen. We hebben 6.912 handtekeningen, 10 procent van de bevolking, nodig om een referendum over het Visserijdok te organiseren".

Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte pareert de kritiek. "In drie plannen voor de haven en het stedelijk gebied Oostende, die door de Vlaamse regering zijn goedgekeurd, wordt bevestigd dat de bestaande ruimte intensiever moet gebruikt worden. We hebben dus wel degelijk een globale visie voor de Oosteroever, met behoud van de industrie, recreatie op Duin en Zee, milieuontwikkeling in de duinenzone en een maximale benutting van de bestaande ruimte".

Vande Lanotte wijst er ook op dat het Visserijdok niet gedempt wordt. "We reduceren het van 700 naar 400 meter. Toen het werd gebouwd waren er 235 Oostendse vissersboten, vandaag zijn er maar 35 meer. De visserij kan perfect verder met een kleiner dok". Volgens Vande Lanotte komt het protest vooral van diegenen die wonen op de zone waar straks haventerreinen komen. Bovendien merkt hij op dat het dok gedempt wordt voor de toenemende ro-ro-trafiek in de haven. "De voorhaven blijft voor trafiek en visserij, terwijl de achterhaven voor tewerkstelling moet zorgen".(KS)

Bron: Belga/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek