Landbouw, natuur en bedrijfswereld halen voordeel uit agroforestryproject van bioveehouder

Meer dan 500 bomen en struiken zijn afgelopen zondag in de grond gegaan op de graasweides van bioveehouder Dieter Uyttendaele in Erpe-Mere. Deze zijn financieel ondersteund door consultancybedrijf Hinicio, een samenwerking die is ontstaan via Natuurorganisatie BOS+, via het Oost-Vlaamse ‘Payments for Ecosystem Services’-project Carbon Farming. Sectororganisatie BioForum noemt dit één van de eerste Vlaamse voorbeelden waarbij landbouwers vergoed worden voor het vastleggen van koolstof als maatschappelijke dienst.

5 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 maart 2024 14:47 Ruben De Keyzer
Aanplant - Sanne Van Den Berge

Het project in Erpe-Mere is een voorbeeld van boslandbouw of ‘agroforestry’, een landbouwvorm die volgens BioForum aan terrein wint. De aanplant van de heggen gebeurde op aan de randen van de graasweide van boer Dieter Uyttendale, eigenaar van Hof van Dorset. BioForum is enthousiast over het project. “De hoeveelheid CO2 die de heggen de komende jaren zullen vastleggen werd vooraf ingeschat op basis van wetenschappelijke modellen”, meldt de sectororganisatie.

Om de juistheid van deze modellen te toetsen, werd ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, ingeschakeld. "ILVO zal de hoeveelheid CO2 die uit de lucht wordt gehaald en als koolstof in de bodem en bomen wordt vastgelegd, opvolgen doorheen de groei van de heggen. Dit pilootproject zal daarmee de basis leggen voor accuratere prognoses voor koolstofcaptatie in de toekomst, en hopelijk koolstoflandbouw versterken", aldus BioForum.

Carbon Farming - Sanne Van Den Berge

Verkoeling

Biolandbouwer en eigenaar van de percelen Dieter Uyttendale ziet alleen maar voordelen. “Heggen en hagen halen niet alleen koolstof uit de lucht, maar bieden beschutting voor de dieren en zijn bovendien mooi en waardevol voor de biodiversiteit”, zegt hij. “Op hete zomerdagen zoeken mijn koeien steevast schaduw op en vele vlinders en andere wilde dieren zullen hier een thuis vinden.” Voor Dieter is het niet de eerste aanplant binnen het project. Eerder plantte hij ook al 640 bomen en struiken aan in heggen op een perceel in de buurt en kwam er 90 meter haag bij aan de oprit langs zijn hoeve.

“Landschap van morgen”

“Naast instaan voor onze voedselproductie, bouwen onze deelnemende landbouwers mee aan het landschap van morgen”, zegt Bert De Somviele van BOS+. “Een landschap dat weerbaar is tegen de gevolgen van klimaatverandering, want bomen brengen verkoeling, houden de bodem gezond en beperken het risico op overstromingen. Bomen leggen bovendien koolstof vast in hun biomassa en in de bodem, en deze ecosysteemdienst heeft al een marktwaarde. We kunnen onze landbouwers dus vergoeden voor die vastgelegde koolstof op hun percelen, en kunnen ineens ook genieten van alle andere voordelen die bomen ons bieden.”

BioForum ziet dit project als een toonbeeld van een goede samenwerking tussen landbouw en natuur. Natuurorganisatie BOS+ sloeg immers de brug tussen vijf landbouwers, de bedrijfswereld, onderzoekspartner ILVO, biosectororganisatie BioForum, en de landschapsorganisaties Regionaal Landschap (RL) Schelde-Durme, RL Meetjesland & Leievallei en RL Vlaamse Ardennen.

Europa wil boost voor koolstoflandbouw: "Koppel er verdienmodel aan"
Uitgelicht
Het Europees parlement stemt voor een certificeringskader inzake koolstoflandbouw. Bedoeling is om deze landbouwvorm te stimuleren, te categoriseren en op te volgen. Koolstofl...
23 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Sanne Van Den Berge

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek