Korte keten krijgt een lange arm

Is er dan toch een silver lining aan de coronacrisis? De interesse van consumenten in lokale producten groeit, waardoor de korteketenlandbouw gouden dagen kent. “We zien momenteel een boost”, vertelt Ann Detelder van Steunpunt Korte Keten. “De meeste hoevewinkels zien hun omzet tegenwoordig verdubbelen of zelfs verviervoudigen.” Vanwaar komt die hernieuwde interesse?
14 april 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:54
Is er dan toch een silver lining aan de coronacrisis? De interesse van consumenten in lokale producten groeit, waardoor de korteketenlandbouw gouden dagen kent. “We zien momenteel een boost”, vertelt Ann Detelder van Steunpunt Korte Keten. “De meeste hoevewinkels zien hun omzet tegenwoordig verdubbelen of zelfs verviervoudigen.” Vanwaar komt die hernieuwde interesse?
De korte keten is gericht op de duurzame afzet van landbouwproducten en bestaat uit heel wat verschillende bedrijven en initiatieven. Typerend voor de korte keten is de betrokkenheid van de consument, een beperkt aantal schakels en de producent die zijn eigen prijszetting bepaalt. Het kan gaan om een hoevewinkel, voedselteams, aardappelautomaat, buurderijen of CSA-boederijen.
 
Bioboerderij De Goedinge in Afsnee, bij Gent, is zo’n CSA (Community Supported Agriculture) en maakt zich op voor het nieuwe seizoen. Hiervoor kan de boerderij rekenen op veel vrijwilligers, meer zelfs dan normaal het geval is. De boerderij merkt ook een groeiende interesse in en vraag naar de bioproducten van eigen bodem. Hier zit de coronacrisis voor iets tussen.
 
Aan de ene kant heb je mensen die al langer rechtstreeks bij de boer kopen, en nu ook voor vrienden of familie boodschappen doen. “Daarnaast zijn er ook veel nieuwe klanten”, vertelt Ann Detelder aan De Morgen. “Mensen die al langer geïnteresseerd waren, maar misschien de tijd niet vonden. Nu is die tijd er vaak wel.”
 
De Goedinge werkt met jaarabonnementen. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag, dat in de boerderij geïnvesteerd wordt, kunnen klanten zelf hun groenten, fruit en kruiden oogsten op het veld of afhalen in pakketten. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven van januari tot begin april. Maarten Cools, medeoprichter van De Goedinge, zag een stijgende interesse. “Ondertussen zijn we helemaal volzet”, vertelt hij. “Het komende jaar voorzien wij ongeveer 340 mensen van groenten, fruit en kruiden, in totaal tussen de 80 en 100 verschillende gewassen.”
 
CSA’s doen het al langer goed, maar deze extra boost heeft een aantal redenen. Omdat de horecazaken al enkele weken gesloten zijn, gaan mensen op zoek naar andere culinaire ervaringen. Ook de lange wachtrijen aan sommige supermarkten zijn voor velen momenteel niet erg aantrekkelijk. En door het massale telewerk en het ‘blijf in je kot’-advies komt meer tijd vrij om iets ‘avontuurlijker’ te gaan shoppen en nieuwe horizonten te ontdekken.
 
Volgens Maarten Cools speelt het coronavirus, dat onze samenleving compleet doet stilvallen, een fundamentele rol. "Ons leven lijkt uit niets dan zekerheden te bestaan”, zegt hij. “Mensen staan daar niet bij stil. De komst van dat virus doet de mensen nadenken over wat de zekerheden zijn.” Volgens hem is het succes van de korte keten daar een reactie op. “We hebben duizenden jaren zelf ons voedsel verbouwd, maar de laatste decennia gaven we dat volledig uit handen. Ik denk dat de mensen in onzekere tijden willen teruggrijpen naar dat verleden."
 
Zal het succes ook blijven duren? Ann Detelder gelooft van wel. “We zullen niet alle nieuwe klanten kunnen behouden, maar hopen toch 20 à 30 procent te kunnen overtuigen”, vertelt ze. “Nu maken veel meer mensen kennis met de voordelen en de menselijke aanpak van de korte keten. Dat smaakt naar meer.”
 
 
Voor een overzicht van verkooppunten in je buurt, kan je terecht op de website van Recht van bij de Boer.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek