header.home link

Joris Vanmeirhaeghe volgt Marc Ballekens op als voorzitter Seed@bel

16 juni 2021

Na 16 jaar krijgt de federatie van de Belgische zaaizaadsector Seed@bel een nieuwe voorzitter. Joris Vanmeirhaeghe van Jorion-Philip Seeds volgt Marc Ballekens op die eerder dit jaar vertrok bij Limagrain. Ballekens blijft wel actief binnen Seed@Bel. Hij wordt de eerste manager van de federatie. Vanaf 1 september zal hij deze functie combineren met het directeurschap van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw PCLT.

Lees meer over:
voorzitterswissel Seed@bel

Seed@bel telt 25 leden. Dit zijn deels Belgische zaadbedrijven en deels bedrijven die internationaal actief zijn. De federatie verdedigt de belangen van de zaaizaadsector en het werkt daarvoor op een gedecentraliseerde manier. De organisatie telt zes secties: maïs, zaaigranen, groenvoeders, suikerbieten, tuinbouwgewassen en intellectual property. “Deze laatste sectie behartigt de belangen van de plantenveredelaars. Het gaat dan bijvoorbeeld over licentierechten of nieuwe technologieën die gepaard gaan met de introductie van nieuwe genetica”, klinkt het.

Gedurende 16 jaar was Marc Ballekens onafgebroken voorzitter van Seed@Bel. Doordat hij koos voor een carrièrewending en vertrok bij Limagrain, kon hij niet langer aanblijven als voorzitter. Joris Vanmeirhaeghe volgt hem daarom op in die functie. Hij kan een lange staat van dienst voorleggen in de zaadsector. Al meer dan 40 jaar vervult hij diverse functies bij zaaizaadbedrijven.

Van 2015 tot 2019 was Vanmeirhaeghe managing director bij Jorion-Philip Seeds. Voordien was hij sales manager bij Philip Seeds en was hij actief bij het toenmalige Clovis Matton. Binnen Seed@bel bekleedde hij tot nu de functie van voorzitter van de sectie groenvoedergewassen. Vanuit die hoedanigheid was hij ook voorzitter van de werkgroep zaaizaden bij VLAM.

“Dat hij nu algemeen voorzitter wordt van onze federatie is een mooie bekroning van zijn rijkgevulde carrière in de zadenbusiness”, aldus het bestuur van Seed@bel. Als voorzitter kan Vanmeirhaeghe rekenen op steun van zijn ondervoorzitters Bruno Dewulf en Esther Monard, die voordien al ondervoorzitter was. Ook Kristiaan Van Laecke blijft actief als secretaris-generaal.

Na 16 jaar als voorzitter blijft Marc Ballekens zijn expertise ter beschikking stellen van de zaaizaadsector. Hij wordt de eerste manager van de organisatie en zal die functie combineren met het directeurschap bij PCLT. "Als manager zal ik me voornamelijk concentreren op de sectoroverschrijdende dossiers met de overheid, de onderzoekcentra, maar ook met de implementatie van Belgische, Vlaamse en Europese reglementeringen die de zaadsector aanbelangen", legt Ballekens uit.

Voorbeelden zijn legio volgens hem. Hij denkt daarbij aan dossiers zoals de snel wijzigende reglementering in verband met zaaizaadontsmettingen, lege verpakkingen, hoevezaad, biozaden, proefveldwerking en publicaties ervan behoren tot het takenpakket van de manager. "Uiteraard zal ik in deze functie ook een belangrijke inhoudelijke rol spelen in de werking van de diverse secties", klinkt het nog.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Seed@bel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek