Heilige koe moeten plaats afstaan aan koning auto

nieuws
De heilige koe heeft het moeten afleggen tegen de auto. De Indiase hoofdstad New Delhi verhuist alle koeien die de straten bevolken naar de rand van de stad, in een poging moderner over te komen. Binnen het jaar zouden alle dieren er moeten zitten in een nieuw complex in plaats van op straat. Het initiatief is het laatste in een lange reeks pogingen om de koeien aan banden te leggen. Enkele jaren geleden kregen alle koeien een oormerk, maar het plan faalde toen bleek dat de eigenaars het oormerk gewoon afsneden.
26 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:00
De heilige koe heeft het moeten afleggen tegen de auto. De Indiase hoofdstad New Delhi verhuist alle koeien die de straten bevolken naar de rand van de stad, in een poging moderner over te komen.

Na de olifanten en de eetstalletjes weert New Delhi nu ook zijn koeien. Volgens de overheid past de heilige koe niet meer bij het nieuwe imago van rijzende ster India. Zeker nu New Delhi in 2010 gaststad speelt voor de Commonwealth Games, de spelen voor de Britse (ex-)kolonies. Voor hindoes, de meerderheid van de bevolking, is de koe een heilig dier. Slachten is uit den boze en alles en iedereen moet wijken voor het dier. Een slapende koe op een druk verkeerspunt, daar rijdt iedereen braafjes omheen. En velen kunnen zich geen India inbeelden zonder de heilige koeien.

Met de nieuwe maatregel wil het bestuur ook het probleem van de illegale melkveehouders aanpakken. De stad telt 2.300 illegale stallen, die goed zijn voor 28.000 runderen. De overtreders zullen nu verplicht worden om stallen aan te kopen in het nieuwe complex in Ghoga aan de rand van New Delhi. Binnen het jaar zouden alle dieren er moeten zitten in plaats van op straat.

De koeien waren sommigen al lang een doorn in het oog. Het initiatief is het laatste in een lange reeks pogingen om de koeien aan banden te leggen. Enkele jaren geleden kregen alle koeien een oormerk, maar het plan faalde toen bleek dat de eigenaars het oormerk gewoon afsneden. Kort erna zetten de creatieve eigenaars de overheid opnieuw een hak. In ruil voor een binnengebracht dier kreeg iedere inwoner een premie. Na een tijd bleek dat de eigenaars gewoon hun eigen dieren inruilden en ze wat later weer kwamen opeisen.

Ook het plan om chips in te planten in de nek van de dieren stierf een stille dood. De chips moesten controleurs toelaten om van elk dier de eigenaar en het ras identificeren. Hindoes zijn, net als bij de vorige keren, sterk gekant tegen de plannen. Afwachten of dit project slaagt waar eerdere plannen faalden.(KS)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek