Handel risico voor verspreiding plant- en dierziekten

Het groeiende verkeer van personen en de toenemende handel van dieren en planten over de wereld, vergroot de kans op verspreiding van ziektes. Dit probleem groeit bovendien snel. De vraag rijst of de vrije handel niet aan banden gelegd moet worden om onacceptabele risico’s te voorkomen. Dat schrijven Britse wetenschappers.
24 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Het groeiende verkeer van personen en de toenemende handel van dieren en planten over de wereld, vergroot de kans op verspreiding van ziektes. Dit probleem groeit bovendien snel. De vraag rijst of de vrije handel niet aan banden gelegd moet worden om onacceptabele risico’s te voorkomen. Dat schrijven Britse wetenschappers in een artikel in 'Philosophical transactions of The Royal Society'.

Door verschillende factoren stijgt de snelheid van verspreiding van ziektes en plagen over de wereld. Vooral plantenziekten verspreiden zich steeds sneller. In de vorige eeuw is het aantal nieuwe schimmel-, bacterie- en virusziekten van planten dat Europa binnenkwam gestegen van vijf naar twintig per tien jaar.

Oorzaken zijn vooral handel, transport en reisgedrag van mensen. De trend is concentratie en schaalvergroting, waarbij grote aantallen planten, dieren en producten verspreid worden over steeds grotere afstanden. “De sterk toegenomen intensiteit van het verkeer legt een zware belasting op de bestaande systemen voor de bewaking van dier- en plantgezondheid”, aldus de wetenschappers.

Daar komt nog bij dat er veel ongrijpbare, illegale activiteit is die zich aan de controles onttrekt. Bovendien ontstaan er steeds nieuwe ziektes, waarvoor nog helemaal geen protocollen gelden. "Wellicht moeten we voorzichtiger worden met het verplaatsen van dieren en planten, en erkennen dat vrije handel in sommige gevallen onacceptabele risico’s met zich meebrengt", aldus professor Philip Lowe, directeur van het Britse Onderzoeksprogramma voor Plattelandseconomie en Landgebruik.

Bron: |

In samenwerking met: agd.media

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek