header.home link

Gemiddeld meer dan 1 melding per week over illegale grondwaterwinning

22 september 2022

Om het watertekort tegen te gaan, richtte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een meldpunt op waar burgers vermoedelijk illegale booractiviteiten kunnen melden. Sinds april liep een 30-tal binnen. Dat staat donderdag te lezen op Knack.be.

Lees meer over:
bemalingwerfwatergrondwaterverspilling

In de strijd tegen de droogte komen boorbedrijven steeds meer in het vizier, en dan met name hun activiteiten in het kader van grondwaterwinning. Die gebeurt immers rechtstreeks bij de kwetsbare grondwaterreserves. Particulieren gebruiken die putten bijvoorbeeld om hun tuin groen te houden. 

De afgelopen jaren is de controle op grondwaterwinning verscherpt. Sinds 2017 mag enkel een erkend boorbedrijf de werken aanvatten (vandaag zijn dat er zo'n 140). Op enkele uitzonderingen na heeft iedere boorput een vergunning nodig.

De Vlaamse overheid staat in voor de controles bij grotere grondwaterwinningen. Vorig jaar voerde de afdeling Handhaving van het departement Omgeving 33 controles uit bij boorbedrijven. Dat leidde tot 20 aanmaningen en 11 processen-verbaal.

Sinds dit voorjaar heeft de Vlaamse overheid eveneens een online meldpunt. Daar kunnen burgers vermoedelijk illegale booractiviteiten melden. Denk aan bedrijven die zonder erkenning werken of niet in orde zijn met de meldingsplicht.

Tussen midden april en midden september ging het om 29 meldingen, of gemiddeld ruim 1 per week. De mate waarin die meldingen geleid hebben tot een aanmaning of een pv is onduidelijk.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek