Europees netwerk verspreidt ideeën voor het platteland
nieuwsMet een overzicht van succesvolle projecten zet het Europees netwerk voor plattelandsontwikkeling de verdiensten van het plattelandsbeleid in de verf. De online uitgave bulkt van de goede ideeën en geslaagde voorbeelden. Zo kwam men in Malta, een land waar 13.000 ton (industrie)tomaten geteeld worden, op het idee om van de reststroom van de tomatenindustrie azijn te maken. In Slovenië verenigt de coöperatie Jarina een honderdtal lokale producenten. De logistieke beslommeringen van de verkoop worden hen uit handen genomen. De brochure kleurt Belgisch door de vermelding van de inspiratietrip van het Innovatiesteunpunt naar Groot-Brittannië.
Het Europees netwerk voor plattelandsontwikkeling tracht de stakeholders die in de verschillende lidstaten bezig zijn met het platteland met elkaar te verbinden. Door kennisdeling en informatie-uitwisseling tracht de organisatie bij te dragen aan de implementatie van de programma’s voor plattelandsontwikkeling die de lidstaten uitschrijven. De nieuwe publicatie ‘EU Rural Review’ heeft als thema het verbeteren van de concurrentiekracht van de primaire producent door zijn positie in de keten te versterken. Het is een verkenning van leuke ideeën en geslaagde projecten om toegevoegde waarde te realiseren in de voedselketen. Inkomsten die idealiter de landbouw en voedingsnijverheid op het Europese platteland versterken.
Neem nu het Maltese voorbeeld van de opwaardering van de afvalstroom van de tomatenindustrie tot azijn. Malta telt een groot aantal landbouwers die gespecialiseerd zijn in tomatenteelt zodat de nationale productie op het kleine eiland rond de 13.000 ton per jaar schommelt. Het merendeel van de productie is bestemd voor de verwerkende industrie. De tomaat is ook een verkoopsucces in Malta, wat toegeschreven wordt aan de hoge kwaliteitsstandaard. Keerzijde van de medaille is dat er grote volumes tomaten niet op de markt komen vanwege onvoldoende kwalitatief. Door Europa gesubsidieerde labotesten en marktonderzoek wezen uit dat je daar tomatenazijn van zou kunnen maken. Als belangrijk voordeel van dit project wordt de betere verstandhouding tussen tomatentelers en -verwerkers genoemd.
Schotland heeft zijn ‘chocolate trail’ zodat toeristen via rondleidingen, demonstraties en doe-het-zelf-cursussen de vaak geïsoleerd gelegen chocolatiers weten te vinden. Met fair trade cacaobonen en lokale ingrediënten zoals boter, bessen, kruiden en whiskey maken zij unieke Schotse chocolade. Dit project maakt dat producenten uit eenzelfde sector elkaar niet alleen meer zien als concurrenten. De nationale dienst voor toerisme promoot de ‘chocolate trail’ op zijn website en in toeristische brochures.
Nog origineler is het idee van de Esten om 21 grote gele kaders op het platteland te plaatsen om de aandacht van bezoekers te vestigen op de regionale karakteristieken van het landschap. Deze ‘open ramen’ werden niet lukraak geplaatst. Lokale gemeenschappen deden zelf voorstellen, waarna de projectpartners er de 21 mooiste locaties uitkozen. Daarbij hielden ze rekening met het cultureel, historisch en natuurlijk erfgoed van Estland. Door samen te werken met het magazine National Geographic werd er extra animo rond gecreëerd in de vorm van artikels en fotowedstrijden.
De online brochure gaat de mosterd ook halen in ons land, meer bepaald bij het Innovatiesteunpunt. Het bevat een verwijzing naar de inspiratietoer die Vlaamse landbouwers en innovatieconsulenten naar Groot-Brittannië bracht. Zij bezochten supermarkten om meer te weten te komen over het productgamma, verpakkingen en marketing. Na elk bezoek werd er van gedachten gewisseld. Tijdens de busrit gingen de ondernemers samen met experten in marketing en communicatie op zoek naar nieuwe ideeën voor meer toegevoegde waarde in hun bedrijfsvoering. Op het einde van de dag ging elke boer met minstens één nieuw idee naar huis. Eén van de deelnemers was de bedenker van Belgische saffraan, zo vermeldt het Europees netwerk voor plattelandsontwikkeling nog.
Meer info: European network for Rural Development