EU halveert door FAO geraamde CO2-uitstoot veehouderij
nieuwsIn 2006 stelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat de veehouderij 18 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot voor zijn rekening neemt. In een rapport van de Europese Commissie wordt het aandeel van de veehouderij een pak lager ingeschat met 9,1 tot 12,8 procent van de totale Europese uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kan de uitstoot op korte termijn met 15 tot 19 procent verminderd worden.
De Commissie bestelde bij het Joint Research Centre een rapport dat de uitstoot van de Europese veestapel in kaart moet brengen. Aan de studie hebben wetenschappers uit verschillende lidstaten meegewerkt. Het JRC schat de uitstoot van onder meer CO2, methaan en lachgas op het equivalent van 661 miljoen ton CO2.
De veehouderij is verantwoordelijk voor 9,1 dan wel 12,8 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU, naargelang het landgebruik voor de veevoederproductie meetelt of niet. De onderzoekers merken op dat de twee percentages niet zomaar te vergelijken zijn. Zo hebben zij een ander rekenmodel gebruikt en hebben ze emissies verderop in de keten niet meegeteld. Ook zijn de resultaten omgeven met veel onzekerheden, door de talloze aannames.
Het onderzoekscentrum van de Europese Commissie komt tot een veel lager aandeel in de broeikasgasuitstoot dan de 18 procent die FAO de veehouderij toedichte in de bekende studie 'Livestock’s long shadow'. Toen luidde het dat de wereldwijde veestapel meer broeikasgassen produceert dan het autoverkeer en bijgevolg een belangrijke bijdrage levert aan één van de grootste milieuproblemen.
Uit het onderzoek blijkt dat herkauwers, zoals runderen (22,2 kg CO2) en schapen (20 kg CO2), de hoogste uitstoot hebben per geproduceerde kilogram vlees. Voor varkensvlees ligt dit op 7,5 kg CO2, voor eieren op drie kg CO2. Als gevolg daarvan zijn rundvlees- en melkproductie elk goed voor 29 procent van de totale uitstoot van de veestapel, varkens volgen met 25 procent.
Per geproduceerde kilogram is gevogelte een pak klimaatvriendelijker dan rundvlees, met 4,9 kg CO2-uitstoot per kilogram vlees. Andere dierlijke producten dan vlees doen het nog beter: melk haalt een score van 1,4 kg CO2-equivalent, meldt De Morgen.
In het rapport worden opvallend grote schommelingen vastgesteld tussen Europese lidstaten. Voor rundvee scoren Oostenrijk (14,2 kg CO2) en Nederland (17,4 kg) het beste per geproduceerde kilogram. De krant besluit met een verwijzing naar de aanbeveling van het rapport: "de gemiddelde broeikasgasuitstoot van de veehouderij kan op korte termijn met 15 tot 19 procent omlaag indien alle Europese landen een aantal maatregelen zouden nemen".
Meer info: Livestock sector's contribution to the EU greenhouse gas emissions
Bron: De Morgen/agd.media/eigen verslag
In samenwerking met: agd.media